Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko o novih kardinalih (2. del)

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 05. 2018 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2018 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko o novih kardinalih (2. del)

Na kratko o novih kardinalih (2. del)

Papež Frančišek je napovedal imenovanje štirinajstih kardinalov, ki bodo umeščeni 28. junija letos.

Predstavljamo kratke življenjepise drugih petih (izmed štirinajstih) duhovnikov, ki bodo 28. junija letos prejeli kardinalski naziv. V enakem vrstnem redu je imenovanje novih kardinalov minuli konec tedna napovedal papež Frančišek.

Joseph Coutts

72-letni Joseph Coutts iz Karačija bo drugi kardinal iz Pakistana v zgodovini Katoliške cerkve. Prvi je bil kardinal Joseph Cordeiro iz Karačija, ki je umrl leta 1994.

Coutts je do lanskega leta vodil Pakistansko škofovsko konferenco, obenem pa je predsednik tamkajšnje Karitas, ki skrbi tudi za muslimane v stiski. Njegovo škofijsko geslo je »Harmonija«, slovi pa predvsem po prizadevanjih za dialog med kristjani in muslimani, in to v deželi, kjer je kristjanov le okoli dva odstotka. Nadškof v Karačiju je vodilni glas za reformo islamskega zakona o bogoskrunstvu, za katerega kritično pravi, da je z njim preprosto manipulirati za osebne koristi in zastrahovati nemuslimane. Po eni strani zahteva, naj država zaščiti vse državljane, po drugi pa poudarja sporočilo ljubezni do bližnjega.

Rodil se je 21. julija 1945 v mestu Amritsar v Indiji. Študiral je na Kolegiju Kristusa Kralja v Karačiju, duhovniško posvečenje pa je prejel leta 1971 v Lahoreju. Po študiju v Rimu je deloval kot profesor na domačem kolegiju in kasneje kot rektor malega semenišča v Lahoreju.

Papež Janez Pavel II. ga je leta 1988 imenoval za pomožnega škofa v Hyderabadu, dve leti kasneje pa je prevzel vodenje škofije. Med leti 1998 in 2012 je vodil škofijo Faisalabad, nato pa ga je papež Benedikt XVI. imenoval za nadškofa v Karačiju.

Antonio dos Santos Marto

71-letni Portugalec Antonio dos Santos Marto, ki vodi škofijo Leiria-Fatima, se je rodil 5. maja 1947 v kraju Chaves. Obiskoval je malo semenišče Vila Real, nato pa vstopil v bogoslovno semenišče v Portu in študiral na Portugalski katoliški univerzi.

Sedem let po prejemu mašniškega posvečenja leta 1971 je Marto doktoriral iz teologije na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu. Papež Janez Pavel II. ga je leta 2000 imenoval za pomožnega škofa v Bragi, štiri leta kasneje pa za voditelja škofije Viseu.

Leta 2006 mu je papež Benedikt XVI. zaupal vodenje škofije Leiria-Fatima, kjer je danes eno najbolj priljubljenih Marijinih romarskih središč na svetu.

V pogovoru za portugalski radio je Marto lani priznal, da je »spreobrnjenec«, ki je kot duhovnik sprva močno dvomil v Marijina prikazovanja v Fatimi: »Dvomil sem. Vseeno mi je bilo; sploh se nisem zanimal za to, niti nisem izrazil svojega mnenja. Prikazovanja sem razumel kot nekaj, kar je namenjeno otrokom.«

Njegov dvom pa se je spremenil v vero, ko se je udeležil konference o prikazovanjih in je prebral spomine s. Lucie dos Santos, ene izmed vidkinj Fatimske Marije. V radijskem pogovoru je povedal: »Bil sem globoko ganjen, tako zaradi pristnosti pričevanja kot zaradi resnosti problema, s katerim se je ukvarjala. Njene spomine sem prebral trikrat, da sem tudi sam našel zgodovinski in cerkveni kontekst prikazovanj.«

Pedro Barreto

74-letni Pedro Barreto iz Huancaya v Peruju se je rodil 12. februarja 1944 v perujski prestolnici Lima. Po vstopu med jezuite leta 1961 je študiral filozofijo in teologijo v Španiji in Peruju.

Deloval je v številnih župnijah, leta 2001 pa ga je papež Janez Pavel II. imenoval za apostolskega vikarja v Jaenu. Škofovsko posvečenje je prejel januarja 2002. Štiri leta kasneje ga je papež Benedikt XVI. imenoval za nadškofa v Huancayu.

Barreto je vodil tudi oddelek za pravičnost in mir pri Perujski škofovski konferenci. Poleg Luisa Ladarie je drugi jezuit med kardinali volilci.

Že leta pred izidom Frančiškove okoljske okrožnice je Barreto goreče zagovarjal odgovorno rudarjenje in opozarjal na nevarnosti, ki jih onesnaževanje prinaša ubogim in njihovemu življenjskemu okolju. Znan je tudi po javni kritiki smradu v La Oroyi, ki je bila leta 2007 eden izmed najbolj onesnaženih krajev na svetu.

Desire Tsarahazana

Ko je Desire Tsarahazana iz Toamasine na Madagaskarju govoril na izredni škofovski sinodi za Afriko leta 2009, je poudaril, da mora Cerkev bolj pomagati laikom, ki želijo svojo vero živeti v politiki. Po njegovih besedah je sprememba miselnosti, spreobrnjenje srca, zelo velik izziv za Afriko.

63-letni duhovnik vodi škofijo, ki šteje več kot pol milijona katoličanov – okoli 30 % izmed skoraj dveh milijonov prebivalcev. Rodil se je 13. junija 1954 v kraju Amboangibe na severu Madagaskarja. Študiral je teologijo v prestolnici Antananarivo in francoskem Lyonu ter leta 1986 prejel mašniško posvečenje. Papež Janez Pavel II. mu je leta 2001 zaupal vodenje novo ustanovljene škofije Fenoarivo Atsinanana. Papež Benedikt XVI. ga je leta 2008 imenoval za škofa v Toamasini in ga leta 2010 povzdignil v nadškofa. Leta 2012 je bil izvoljen za predsednika Malgaške škofovske konference in tri leta kasneje potrjen za drugi mandat na tem položaju.

Tsarahazana se med drugim ukvarja tudi z zgodovino suženjstva na Madagaskarju.

Giuseppe Petrocchi

Papež Frančišek je danes 69-letnega Petrocchija leta 2013 imenoval za nadškofa v L’Aquili, s čimer mu je zaupal vodenje nadškofije, ki si je tedaj še vedno prizadevala za obnovo po rušilnem potresu leta 2009. Petrocchi naj bi po mnenju tamkajšnjih vernikov poživil pastoralno pomoč Cerkve ljudem v stiski na tem območju in rešil gospodarske težave območne kurije.

Rodil se je 19. avgusta 1948 v kraju Ascoli Piceno v italijanski pokrajini Marke. Pred prejemom duhovniškega posvečenja leta 1973 je na krajevnih gimnazijah poučeval verski pouk, filozofijo, pedagogiko in psihologijo. Študiral je na Papeški lateranski univerzi. Vodil je škofijski poklicni center, deloval kot župnik, bil glavni urednik župnijskega glasila, delal kot psiholog pri škofijskem svetovalnem središču za družine in bil dejaven v škofijskih mladinskih programih.

Leta 1998 je prevzel vodenje škofije Latina-Terracina-Sezze-Priverno.

Vir: Catholic Herald / Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh