Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

McCarrickova korespondenca potrjuje sankcije Vatikana

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 05. 2019 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2019 / 10:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

McCarrickova korespondenca potrjuje sankcije Vatikana

Za izrečene kazni naj bi vedel tudi kardinal Wuerl.

Korespondenca Theodorja McCarricka, ki je pred kratkim pricurljala v javnost, potrjuje, da je Vatikan nekdanjemu kardinalu leta 2008 izrekel sankcije, iz dopisov pa je prav tako razvidno, da je za izrečene kazni vedel tudi kardinal Donald Wuerl. Videti je tudi, da McCarrick sankcij zavestno ni upošteval in je še naprej igral vidno vlogo v pogajanjih med Svetim sedežem in Kitajsko.

V korespondenci, ki so jo priskrbeli časnikarji katoliškega spletnega portala Crux, nekdanji kardinal obljublja, da ne potoval po svetu brez dovoljenja Vatikana in da se bo odrekel vsem položajem v Škofovski konferenci Združenih držav Amerike, nasprotuje pa ukazu, naj ne potuje v Rim. McCarrick piše, da se je o svojih sankcijah leta 2008 pogovarjal tudi s kardinalom Wuerlom in mu celo pokazal pismo, v katerem so kazni navedene. V dopisu celo izrecno pohvali Wuerlovo »pomoč in razumevanje«, kar je razumel kot »veliko bratsko podporo«.

Kardinal Wuerl je sprva zanikal, da je vedel za obtožbe proti McCarricku, dokler leta 2018 niso prišle v javnost. Januarja letos pa je priznal, da je »malce pozabil« na različne obtožbe, izrečene leta 2004.

Korespondenca med drugim razkriva, kako je McCarrick vedno manj upošteval izrečene kazni: leta 2009, v letu po predpisanih sankcijah, je dvakrat potoval v Rim, leta 2010 pa je obiskal enajst različnih držav. Po izvolitvi papeža Frančiška je McCarrick začel sodelovati v pogajanjih med Svetim sedežem in Kitajsko, kamor je večkrat potoval, o teh potovanjih pa si je redno dopisoval z nekaterimi visokimi vatikanskimi predstavniki.

Dokumente je za spletni portal Crux priskrbel msgr. Anthony Figueiredo, nekdanji McCarrickov tajnik, ki je na osnovi zbrane korespondence pripravil tudi 10-stransko poročilo. Vse dokumente namerava objaviti na spletni strani. »Kot duhovnik, ki je mašniško posvečenje prejel od tedanjega nadškofa McCarricka, in kot njegov tesen sodelavec, zdaj razmišljam, kolikšna škoda, telesna, duševna in duhovna, je bila povzročena številnim ljudem, ki pa bi se ji lahko izognili, če bi Vatikan tedaj sankcije objavil in jih tudi dosledno izvajal takoj zatem, ko so bile izrečene,« je izjavil Figueiredo.

Tiskovni predstavnik kardinala Wuerla je dejal: »Kardinal Wuerl je že izjavil in to znova potrjuje, da ni vedel za kakršne koli sankcije proti Theodorju McCarricku, niti obtožbe o spolnih zlorabah ali neprimernem vedenju z njegove strani. Glede na zapisano noben izmed objavljenih dokumentov izrecno ne dokazuje, da bi kardinal Wuerl kar koli vedel o tem.«

Vir: Catholic Herald
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh