Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša v Santiagu in srečanje s posvečenimi osebami

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 01. 2018 / 10:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maša v Santiagu in srečanje s posvečenimi osebami

Med srečanjem s škofi je papež znova obsodil sleherno obliko klerikalizma.

Papež Frančišek je včeraj v čilski prestolnici Santiago obhajal bogoslužje na prostem, ki se ga je udeležilo okoli pol milijona ljudi. Čilence je pozval, naj si še naprej prizadevajo za izgradnjo miru v domovini, ob tem pa je za izhodišče vzel Jezusove besede iz govora na gori: »Blagor vam, ki … se borite in delate za novi dan, za novi Čile, kajti vaše bo nebeško kraljestvo.« Nujno je namreč, da si »umažemo roke in si prizadevamo, da bodo drugi lahko živeli v miru«. Papež je navedel tudi misel nekdanjega nadškofa v Santiagu, kardinala Raula Silve (1907-1999), ki je dejal: »Če si želiš miru, si prizadevaj za pravičnost.«



Pravičnost pomeni predvsem, »da vsakega človeka obravnavamo kot človeka«, je poudaril Frančišek, saj s tem mir dosežemo z bližino in povezanostjo. Kritično je ocenil ljudi, ki se vdajajo malodušju in bežijo stran od težav, namesto da bi jih reševali.

Bogoslužja v drugem največjem javnem parku v Čilu v samem središču prestolnice so se udeležile tudi številne romarske skupine iz drugih latinskoameriških držav.

Zvečer je papež v osrednji stolnici v Santiagu nagovoril duhovnike in druge posvečene osebe. Cerkev v Čilu je pozval k iskreni »inventuri«: zaradi spolnih zlorab, javne kritike in velikih družbenih sprememb se ne sme zapreti vase ali sanjati o nekdanjih časih, ampak mora »stvarnost videti takšno, kakršna je«. Sveti oče je spregovoril o veliki bolečini, ki so jo povzročile spolne zlorabe, pa ne le žrtvam, temveč tudi drugim članom in sodelavcem Cerkve, ki jih ljudje pogosto zmerjajo kar na ulici. Papež je predlagal, da je treba stvari poimenovati s pravimi imeni, zbrati moči in prositi odpuščanja ter prisluhniti Bogu in spoznati, kaj nam govori.



Frančišek je položaj Cerkve v Čilu primerjal s položajem razočaranega Petra po Jezusovi smrti. Tudi mnogi cerkveni sodelavci čutijo razočaranje, toda kakor Petra Jezus tudi njih sprašuje: »Ali me ljubiš?« in jih s tem krepi v veri. Kakor Peter tudi duhovniki, redovniki, redovnice in semeniščniki niso »superjunaki«, ampak »možje in žene, ki se zavedajo, da jim je bilo odpuščeno«. Zato katoličani v Čilu ne bi smeli skrivati svojih ran. »Ranjena Cerkev namreč lahko razume rane današnjega sveta in jih vzame za svoje, ob njih trpi, jih spremlja in poskuša ozdraviti«, je pojasnil papež.

Po srečanju s posvečenimi osebami se je Frančišek v zakristiji stolnice srečal še s čilskimi škofi in jih v kratkem nagovoru posvaril pred sleherno obliko klerikalizma. Na svojem položaju morajo ves čas »budno paziti, da jih ta skušnjava ne bi prevzela«.

Klerikalizem je namreč »karikatura« resničnega duhovniškega poklica in Božjemu ljudstvu dela veliko škodo, saj omejuje darove in pobude laikov. »Laiki niso ne naši pomočniki ne zaposleni«, je opozoril papež, in naj ne bi le »kot papagaji« ponavljali, kaj pravijo škofje in duhovniki.

Na začetku srečanja so papežu predstavili najstarejšega škofa na svetu, 102-letnega Bernardina Pinero Carvalla, ki bo letos dopolnil 60 let škofovstva. Kot je sveti oče spomnil druge navzoče škofe, se je nekdanji škof v La Sereni v Čilu, rojen 22. septembra 1915, udeležil še štirih zasedanj drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Vir: Kathpress
Foto: Vatican News / Facebook

Preberite tudi:
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBpapez-francisek-se-bo-v-cilu-in-peruju-pocutil-kot-doma%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/francisek-v-strahu-pred-vrnitvijo-jedrskega-orozja
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-prispel-v-cile
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-cilske-politike-spodbudil-k-demokraciji

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh