Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mako Sajko ne potrebuje besed

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 19. 09. 2014 / 11:37
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mako Sajko ne potrebuje besed

Mako Sajko ne potrebuje besed

V Kinodvoru je bila v petek, 19. septembra, predpremiera dokumentarnega filma Mako. o režiserju Maku Sajku.
V Kinodvoru je bila v petek, 19. septembra, predpremiera dokumentarnega filma Mako. o režiserju Maku Sajku. Pred tem smo si ogledali še dokumentarni film omenjenega režiserja Strupi, ki je po njegovih besedah verjetno prvi ekološki film v Evropi. »Takrat pojem ekologija še ni obstajal,« je povedal Mako Sajka. Tako je Mako Sajko prehitel čas, v katerem je ustvarjal, to so bila 70. leta, in se dotikal tem, o katerih še zdaj težko, a vendarle, spregovorimo. Dokumentarni film Mako. je režiral Siniša Gačić, za fotografijo je poskrbel Maksimilijan Sušnik, za glasbo Jure Engelsberger in Aleš Dvořak, za montažo pa Zlatjan Čučkov.

Mako Sajka je eden izmed prvih slovenskih filmskih ustvarjalcev. Ukvarjal se je z dokumentarnimi filmi in se pri tem dotikal tem, ki so bile za takratno politiko občutljive. Omenjeni film Strupi prikazuje onesnaževanje vode in zraka, kar privede do bolezni in celo smrti pri živalih in ljudeh. Kruto prikazovanje umiranja narave in kazanje s prstom na »krivce« gledalca globoko prizadene. V napredku smo pozabili na naravo in postali do nje mačehovski, kar se na koncu obrne tudi proti človeku. Neprijetne prizore spremljajo temu primerni zvoki, a nihče ne spregovori. To je bil prvi slovenski film brez besedila. »Mako ne potrebuje besed, da ustvari film,« je o svojem vzorniku povedal režiser filma Mako Siniša Gačić, ki je pred kratkim prejel nagrado za dokumentarec o Borzi.

Dokumentarec Mako. predstavi režiserja od šolskih klopi (med njimi tudi AGRFT, kjer se je pridobil predvsem teoretično znanje) do sedanjosti. Njegovi kratki dokumentarci so bili nagrajeni doma in v tujini. Leta 2009 je prejel najpomembnejšo strokovno filmsko nagrado, Badjurovo nagrado.

Režiral je filme Potopljena obala (snemal je antične predmete pod vodo), Samomorivci, pozor! (os samomorih v Sloveniji), Narodna noša, po katerem so mu bile zaprte vse poti v filmskem ustvarjanju, ni smel predavati ali režirati, zato se je posvetil izobraževanju drugih filmskih ustvarjalcev.

Film Mako. bo na sporedu na 1. programu TV Slovenija v torek, 23. septembra, ob 20.55.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh