Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leta 2019 izredna sinoda za področje Amazonije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 10. 2017 / 12:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2018 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Leta 2019 izredna sinoda za področje Amazonije

Škofje bodo razpravljali o problemu evangelizacije v tem delu sveta.

Papež Frančišek je v nagovoru pred nedeljsko molitvijo angelovega češčenja, po slovesnem bogoslužju in kanonizaciji 35 mučencev, napovedal izredno škofovsko sinodo za področje Amazonije. Škofje naj bi se v Rimu srečali oktobra 2019.



Cilj izredne sinode je utreti nove poti za evangelizacijo med tamkajšnjimi ljudmi, še posebej med staroselskim prebivalstvom. To je pogosto pozabljeno in brez perspektive za mirno prihodnost, tudi zaradi okoljske krize na področju Amazonije, »pljuč temeljnega pomena za naš planet«.

V preteklih mesecih je Frančišek večkrat izrazil željo po vesoljnem srečanju škofov za področje Amazonije, nazadnje konec letošnjega septembra v pogovoru z ekvadorskimi škofi v Vatikanu. Pred tem je že meseca maja isti predlog predstavil perujskim škofom. Ekvadorska škofovska konferenca se po lastnih navedbah na sinodo že pripravlja. Med vzroki za zaskrbljenost na tem območju je predvsem krčenje tropskih gozdov v Amazoniji, ki povzroča velikansko okoljsko škodo in izkoreninja staroselsko prebivalstvo.

Glavni tajnik Ekvadorske škofovske konference, Rene Coba Galarza, je po srečanju s Frančiškom septembra letos dejal, da gre papežu predvsem za oznanjevanje krščanske vere v spoštovanju tamkajšnjih staroselcev. Evangelij je treba posredovati tako, da ob tem ne »pohodimo« njihovih prepričanj in svetovnega nazora amazonskih plemen. Katoliška Cerkev bi morala tem ljudem nuditi pomoč, obenem pa ohranjati njihovo istovetnost.

Vir: kath.net / Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh