Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koronavirus: od torka hitri testi, v kratkem cepivo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 12. 2020 / 16:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2020 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koronavirus: od torka hitri testi, v kratkem cepivo

Koronavirus: od torka hitri testi, v kratkem cepivo

EMA je danes priporočila izdajo dovoljenja za uporabo cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19.

FOTO: Vatican News



Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes priporočila izdajo dovoljenja za pogojno uporabo cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19, zdaj pa mora cepivo, sicer primerno za starejše od 16 let, za prodajo na evropskem trgu dobiti še zeleno luč Evropske komisije, verjetno še danes. Cepljenje naj bi se začelo v nedeljo, je poročala STA.

»Gre za pomemben korak v našem boju zoper pandemijo, ki je številnim povzročila trpljenje. Mejnik smo dosegli po zaslugi predanosti znanstvenikov, zdravnikov, razvijalcev in prostovoljcev na testiranjih, pa tudi številnih strokovnjakov iz držav članic,« je izpostavila izvršna direktorica EMA Emer Cooke. Po njenem zagotovilu pozitivna ocena agencije pomeni, da je evropskim državljanom zagotovljena učinkovitost in varnost cepiva, ki ustreza kakovostnim standardom.

Dokazov, da bo cepivo neučinkovito proti novemu sevu novega koronavirusa, po njenih besedah ni. Članice EU bodo cepivo predvidoma prejele v soboto in nekatere že dan pozneje začele cepljenje, denimo Nemčija, Španija in Avstrija. Slovenija namerava začeti cepiti takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja. Cepljenje je že v teku med drugim v Veliki Britaniji, ZDA in Kanadi.

Slovenija bo v prvi pošiljki cepiva predvidoma v soboto, 26. decembra, prejela 9745 odmerkov, za drugi odmerek, ki ga je treba prejeti v treh tednih, pa bo – po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne – na voljo druga pošiljka cepiva. Shranjevanje prvih odmerkov bo zagotovljeno v zamrzovalni omari v UKC Ljubljana, za distribucijo cepiva po državi bo poskrbel NIJZ, je še poročala STA.



Že jutri, v torek, pa se bo v več slovenskih mestnih občinah začelo množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Rezultat hitrega testa se od danes šteje kot enakovreden testu PCR, objavljena bo tudi statistika tako potrjenih primerov. Testiranje bo za prebivalce, ki morajo s seboj prinesti osebni dokument ali kartico zdravstvenega zavarovanja, brezplačno.

»To ne bo promocijsko testiranje, temveč bo izpolnjevanje načrta, po katerem je poleg testiranja v zdravstvenih ustanovah, domovih za starejše, šolstvu, s čimer naj bi začeli v začetku prihodnjega leta, omogočena možnost vsem, ki mislijo, da bi lahko bili okuženi, da se testirajo s hitrim testom in preverijo rezultat s testom PCR,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Rezultat testa bo znan v približno četrt ure in nato poslan v nacionalni register pacientov. Na testiranje se zaenkrat ne bo treba naročiti, potekalo bo do četrtka, 24. decembra, po praznikih pa nameravajo hitra testiranja nameniti predvsem izpostavljenim skupinam, denimo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, je poročala STA.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh