Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjigi, posvečeni Ivanu Cankarju

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 13. 03. 2018 / 11:22
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2018 / 13:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjigi, posvečeni Ivanu Cankarju

Pred sto leti je umrl eden največjih slovenskih pisateljev Ivan Cankar.

Pred sto leti je umrl eden največjih slovenskih pisateljev Ivan Cankar. Ob tej priložnosti je založba Beletrina izdala dve knjigi: zadnje Cankarjevo delo Podobe iz sanj in zbirko besedil Janka Kosa o Cankarjevi literaturi Misliti Cankarja.

Podobe iz sanj

Podobe iz sanj so Cankarjeva zadnja zbirka kratke proze in njegova poslednja knjiga, v kateri je pisatelj z metaforično ter simbolno močno obteženo govorico spregovoril o vojnih grozotah (prve svetovne vojne) in slutnji lastnega konca.

Delo, ki pomeni vrhunec Cankarjevega simbolizma, je nastalo med letoma 1914 in 1917, zato je po pisateljevih besedah razumljivo, da v njej »marsikatera beseda ni tako postavljena, kakor bi po vsej pravici morala biti, in da je marsikatera zastrta in zabrisana«. Knjigo je založba opremila z ilustracijami Janeza Bernika ter dodala spremni besedi Janka Kosa in Milčka Komelja.



Misliti Cankarja
V knjigi Misliti Cankarja je založba zbrala deset študij o Cankarju, ki jih je ugledni literarni zgodovinar in teoretik Janko Kos napisal od leta 1968, ko so se začele intenzivne obravnave Cankarja, in leta 2018.

Prva je zahtevna, obsežna in sociološko jasno izrisana študija o Cankarjevem Jermanu, nekonformizmu in oporečništvu. Nadaljuje z idejo volje do moči v Cankarjevih dramskih delih, temo, h kateri je literarne zgodovinarje pripeljal nemški filozof Martin Heidegger. Nato se je ob branju Cankarja lotil slovenskega romana, ateizma in krščanstva, revolucije, politike in spolnosti. Cankarja je vpel v sočasno evropsko književnost in zaključil s poslednjim Cankarjevim delom Podobe iz sanj.


Knjige iz zbirke Cankar v stripu, ki je izšla pri Zavodu Škrateljc, pa smo predstavili v reviji Praznična.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh