Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga pogovorov z Borisom Pahorjem

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 13. 09. 2018 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2018 / 09:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjiga pogovorov z Borisom Pahorjem

Kulturni center Maribor je izdal knjigo novinarke Darke Zvonar Predan Boris Pahor. Najini pogovori.
Štiri leta, ki jih je novinarka Darka Zvonar Predan preživela v Trstu, so bila človeško in poklicno zelo bogata. Po lanskem izboru 18 pogovorov s protagonisti tržaškega kulturnega življenja je v knjigi Boris Pahor. Najini pogovori izšla zbirka njenih pogovorov s pisateljem Borisom Pahorjem, zapisov o njegovih knjigah in jubilejih.

Niz, ki se začenja v letu 2003, obsega tudi polemiko z zunanjim ministrom Ruplom iz leta 2006, sega pa do najnovejšega časa s Pahorjevimi dostavki iz lanske jeseni ravno k dolgemu prvemu intervjuju in z letošnjo opombo o umoru v Ulici Rossetti v Trstu.

»Pisatelj se k nekaterim leitmotivom rad vrača: raznarodovanje, narodna zavest, fašizem, medvojni upor, taborišča, Trst, povojni režim in njegovi zamejski predstavniki, Kocbek, Zaliv, Slovenska levica, manjšine, Evropa, ljubezen, žena Rada, vloga pisateljev, a v vsakem razgovoru je vedno tudi Boris Pahor – sidro zrelosti nekega naroda,« je zapisal urednik knjige.

Trilogija pogovorov Darke Zvonar Predan

Založba se je skupaj z avtorico Darko Zvonar Predan lotila trilogije njenih pogovorov, objavljenih v dnevniku Večer v obdobju kakšnih petnajstih let. Nameravali so jih izdati v treh knjigah: Beograjski pogovori, Tržaški pogovori in Celovški pogovori. Slednja šele nastaja, Beograjska knjiga je izšla jeseni 2016, Tržaški pogovori. Iz tržaške so izpustili številne avtoričine pogovore z Borisom Pahorjem, saj jih je bilo še za eno knjigo. Zamisel o samostojni knjigi se je zato ponudila sama po sebi.


Knjigo je Darka Zvonar Predan predstavila na letošnji Dragi na Opčinah.

Začelo se je z velikim pogovorom za Novo revijo

»Morda se bo zdel naslov Najini pogovori komu zavajajoč, saj so v knjigo poleg intervjujev s pisateljem uvrščeni tudi drugi moji članki, glose in komentarji, povezani z njim, a dejstvo je, da brez najinih pomenkov tudi vsega preostalega ne bi bilo. Ko je začelo, nenačrtno in nehote, nastajati gradivo za knjigo, se je Boris Pahor bližal devetdesetemu rojstnemu dnevu, in Nova revija me je zaprosila, da se ob tem visokem jubileju v intervjuju sprehodim s pisateljem skozi njegovo stoletje.


Seveda bi bilo takšen sprehod težko opraviti v enem samem zamahu, tudi če ne bi šlo za pisca, ki ga je končno začel odkrivati celo rodni Trst in ki je ob natrpanem urniku takrat skrbel še za ženo s pešajočim zdravjem.

Tako je iz večkratnih srečanj s Pahorjem, ki so bila zame tudi učna ura zgodovine, nastal intervju, moj najdaljši in najizčrpnejši, s katerim se začne ta knjiga. Sledijo mu, nanizani kronološko, preostali najini intervjuji in drugi moji članki (pa tudi polemika, ki jo je sprožil eden od intervjujev), tako kot so bili objavljeni v Večeru in njegovih edicijah,« je v uvodu zapisala avtorica Darka Zvonar Predan.


Boris Pahor in Darka Zvonar Predan na letošnji Dragi.
Fotografiji: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh