Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sako: Zahodu ni mar za kristjane v Iraku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 03. 2021 / 08:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2021 / 13:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Sako: Zahodu ni mar za kristjane v Iraku

Kardinal Sako: Zahodu ni mar za kristjane v Iraku

Iraški narod željno pričakuje svetega očeta, papež ob vseh varnostnih ukrepih »ni v nevarnosti«.

Papež Frančišek in kardinal Sako FOTO: Vatican Media

Kaldejsko-katoliški patriarh kardinal Louis Raphael I. Sako državam na Zahodu očita, da so povsem brezbrižne do usode kristjanov na Bližnjem vzhodu. »Zahod se ne briga za položaj iraških kristjanov,« je patriarh Sako po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal v pogovoru za medije. »Že stoletja svojo vero dokazujemo s krvjo mučencev – v ozračju velike brezbrižnosti,« je prepričan iraški kardinal, ki z veseljem pričakuje obisk papeža Frančiška. Patriarh Sako je voditelj Kaldejsko-katoliške cerkve v Iraku, ki ji pripada večina tamkajšnjih kristjanov.

Iraško ljudstvo željno pričakuje obisk svetega očeta, zagotavlja kardinal. Papežev obisk bo zagotovo prispeval k dejstvu, da se bodo tamkajšnje politične in družbene razmere še naprej utrjevale. Glede papeževe varnosti si patriarh ne dela skrbi: res je, da v državi živi »veliko skrajnežev«, toda papež ob vseh varnostnih in previdnostnih ukrepih »ni v nevarnosti«. Navsezadnje se je položaj kristjanov v deželi v zadnjem času malce izboljšal. »Ni nam več treba poslušati sovražnih nagovorov, uprejenih proti kristjanom,« je pojasnil kardinal.

Zahodnim državam je le do lastnih gospodarskih interesov

Združene države Amerike in druge zahodne moči pa za Irak niso storile prav veliko dobrega. Patriarh jim očita, da so v preteklih desetletjih »podžigale spore in napetosti za svoje gospodarske interese«. Sicer se veliko govori o človekovih pravicah, toda v resnici gre za povsem druge stvari. Po ameriški invaziji leta 2003 je bila iraška vojska uničena, »zato je v naslednjem desetletju vladala anarhija«. V tem času je življenje izgubilo na tisoče kristjanov.

Papež Frančišek v Irak prinaša »sporočilo ljubezni, bratstva, sprave in raznolikosti«, je v pogovoru za medije še povedal patriarh Sako. »Papež seje. Mi moramo zalivati, Bog pa bo poskrbel, da bo začelo rasti,« tako patriarh. Seveda pa ni naloga papeža Frančiška, da bi nazaj v Irak privedel pregnane kristjane ali da bi poskrbel za to, da kristjanom vrnejo zaseženo premoženje: »To je jasna naloga iraške vlade, da za vrnitev pregnanih kristjanov ustvari ustrezne tako pravne kot gmotne pogoje.«

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh