Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Müller zanika razlike s papežem, ostaja v Rimu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 07. 2017 / 10:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Müller zanika razlike s papežem, ostaja v Rimu

Kardinal Müller zanika razlike s papežem, ostaja v Rimu

Kardinalovo razrešitev nekateri občutijo kot kazen.

Nemški kardinal Gerhard Ludwig Müller, ki mu papež Frančišek ni podaljšal mandata kot prefektu Kongregacije za nauk vere, je javnosti predstavil svoje videnje razrešitve s tega pomembnega položaja v katoliški Cerkvi. »Razlik med mano in papežem ni bilo«, je minuli konec tedna pojasnil v pogovoru za nemški časnik Allgemeine Zeitung (Mainz). Dejal je, da nikoli ni bil v sporu s svetim očetom glede njegove posinodalne spodbude Radost ljubezni, obžaloval pa je papeževo potezo, da je pred časom odpustil tri njegove sodelavce, ki so bili po kardinalovih besedah »zelo kompetentni«.



Sam je od Frančiška šele minuli petek izvedel, da sveti oče namerava zamenjati prefekta Kongregacije za nauk vere. »Nič hudega«, je v pogovoru dejal kardinal. »Vsakdo mora enkrat prenehati.« Njegov petletni mandat se je iztekel, papež pa mu je sporočil, da želi odslej vodilne položaje omejiti na obdobje petih let »in jaz sem pač prvi, pri katerem je uveljavil svojo odločitev«.

Kardinal Müller ostaja v Vatikanu: »Ukvarjal se bom s svojo stroko, še naprej bom opravljal funkcijo kardinala in bom dejaven v pastorali. V Rimu imam dovolj dela.«

Nekateri poznavalci so prepričani, da je razrešitev nemškega kardinala »kazenska«. Upokojeni regensburški dogmatik Wolfgang Beinert je za medije povedal, da odnos med Frančiškom in Müllerjem od vsega začetka ni bil posebej tesen. »To sta značajsko povsem različna človeka, ki že po naravi stvari ne sodita skupaj.« Beinert je prepričan, da je nemškega kardinala doletela kazen. »Odpuščen je bil«, meni nekdanji univerzitetni predavatelj. »In kaj naj tak človek odslej počne?« Primerne rešitve ni na voljo, meni upokojeni profesor, saj je »Müller z 69 leti za kardinala še razmeroma mlad in še poln delovne vneme«.

Za številne nemške teologe pa Müllerjeva razrešitev ni bila presenetljiva. Na položaju regensburškega škofa naj bi Müller v desetih letih večkrat jasno pokazal, »da mu primanjkuje socialnih spretnosti, zaradi česar je večkrat deloval razdiralno, ne pa povezovalno«. Zato se ne čudijo, da se stvari na tem področju v Rimu niso kaj dosti spremenile.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh