Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Müller kritično o papežu Frančišku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 07. 2017 / 11:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Müller kritično o papežu Frančišku

Nemški kardinal ni zadovoljen s Frančiškovim načinom kadrovanja.

Kardinal Gerhard Ludwig Müller je izrekel ostro kritiko na račun papeža Frančiška. V pogovoru za nemški časnik Passauer Neue Presse je dejal, da mu je papež svojo odločitev, da ne podaljša njegovega mandata na položaju prefekta Kongregacije za nauk vere, sporočil zadnji dan mandata »v eni sami minuti«, ne da bi ob tem navedel razloge za svoje ravnanje. »Takšnega načina ne morem sprejeti«, je dejal kardinal Müller in pojasnil, da mora tudi za odnos do sodelavcev v Rimu veljati družbeni nauk Cerkve.



Na vprašanje o svojem trenutnem odnosu do papeža je Müller spomnil na Frančiškove izjave, ko je sveti oče dejal: »Najin osebni odnos je bil vedno v redu.« To lahko potrdi tudi sam, je zagotovil Müller. »In to velja še danes.« Papež je sprejel odločitev, ki je povsem v njegovi pristojnosti in kardinal »se nanjo ne bo odzval s kakršnimi koli akcijami«. Kot je pojasnil, se ne želi pridružiti »toku gibanja, ki je nenehno kritično do papeža«, čeprav so mnogi pomislili, da bo storil prav to. »Kot kardinal imam še vedno odgovornost, da skrbim za edinost Cerkve in po svojih najboljših močeh preprečujem polarizacijo.«

Novih konkretnih nalog po odpovedi vodenja Kongregacije za nauk vere kardinal zaenkrat še nima. Papežu se je v pogovoru ponudil kot posrednik za srečanje s tremi še živečimi kardinali, ki so javno izrazili dvom v Frančiškov nauk o zakonski zvezi. Četrti podpisnik pisma, kardinal Joachim Meisner, je včeraj preminil. Müller je dejal, da bi lahko usklajeval pogovor med tremi kardinali in papežem, »ker sem zato pristojen in se obenem zavedam svoje odgovornosti«. Nekdanji prefekt Kongregacije za nauk vere je pojasnil, da bi mu bilo ljubše, če o pismu kardinalov z izraženimi dvomi ne bi razpravljali javno. Sam se »nikoli ni postavil ne na eno ne na drugo stran«, ampak je bil vedno zvest papežu in si želi, da bi tako veljalo tudi v prihodnje.

Müller je v pogovoru za nemški časnik tudi povedal, da je še minuli torek zvečer, torej tik pred njegovo smrtjo, po telefonu govoril s kardinalom Meisnerjem. »Dejal mi je, da se dobro počuti, da pa je zelo zaskrbljen glede trenutnega stanja v katoliški Cerkvi«, je Müller navedel besede kardinala Meisnerja. Da papež Müllerju ni podaljšal mandata prefekta Kongregacije za nauk vere, se je Meisnerja »osebno zelo dotaknilo in ga globoko prizadelo«.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh