Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kapucini na generalnem kapitlju v Rimu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 30. 08. 2018 / 11:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.08.2018 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kapucini na generalnem kapitlju v Rimu

Srečanja se udeležujejo trije slovenski predstavniki, predvideno tudi srečanje s papežem Frančiškom.

V Rimu se je v nedeljo začel 85. generalni kapitelj manjših bratov kapucinov z vsega sveta. Kot poroča Radio Ognjišče, se srečanja, na katerem se je zbralo skoraj dvesto članov reda, udeležujejo tudi slovenski bratje: generalni vikar reda br. Štefan Kožuh, provincialni minister br. Vlado Kolenko in br. Matej Nastran.

Kot so zapisali v izjavi za medije, je generalni kapitelj znamenje in orodje edinosti reda, njegova naloga je pregledati prehojeno pot zadnjih šestih let, izvoliti novo vodstvo in obravnavati teme, ki zadevajo celoten kapucinski red.

V torek, na god sv. Avguština, je odhajajoči generalni minister Mauro Jöhri predstavil svoj pogled na red. Del njegovega poročila je vseboval tudi statistični pregled. Konec lanskega leta je red štel 10.127 bratov, število je od zadnjega srečanja rahlo upadlo (leta 2011 jih je bilo 10.364) iz različnih vzrokov, kot so smrti, odhodi iz reda, prehodi med škofijske duhovnike in podobno. Povečalo pa se je število bratov v formaciji, predvsem v Aziji in v Afriki, kjer red raste. Razmere v vzhodnoevropskih državah so za zdaj nespremenjene, drugače pa je v obeh Amerikah in Zahodni Evropi. Red ima tudi številne škofe po vsem svetu. Petnajst od njih je bilo imenovanih v zadnjih šestih letih. Sedemnajst se jih je odpovedalo službi zaradi starosti, dvanajst jih je umrlo.

V naslednjem tednu bodo bratje kapucini na kapitlju volili generalnega ministra ter generalne svetovalce, glavna tema razprav pa bo sprejetje dokumenta Ratia Formationis. Na programu je za praznik Marijinega rojstva, 8. septembra, predvideno romanje v Assisi, za praznik povišanja sv. križa pa avdienca pri papežu Frančišku v Vatikanu.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: RO

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh