Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako bodo potekale sv. maše med božičnimi prazniki?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 12. 2020 / 06:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2020 / 15:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako bodo potekale sv. maše med božičnimi prazniki?

Kako bodo potekale sv. maše med božičnimi prazniki?

Na TV Slovenija na sveti večer opolnoči prenos polnočnice, na božič ob 8. uri pa božične maše.

Kako bo s svetimi mašami med božičnimi prazniki? FOTO: Tatjana Splichal



Minuli petek so škofje ordinariji na seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK) sprejeli nova navodila za obhajanje svetih maš v času epidemije novega koronavirusa, ki so v veljavo stopila dan pozneje in torej veljajo tudi za letošnje božične praznike. Vsak škof ordinarij posebej pa se je za svojo škofijo odločil, kako bo udejanjil dano možnost obhajanja maš z ljudstvom.

Kako je po župnijah?

Tako je v ljubljanski nadškofiji odsvetovano obhajanje maš z verniki na sveti večer, božič in ob nedeljah, lahko pa župniki po lastni presoji – kjer je boljša epidemiološka slika – storijo izjemo. Duhovniki sicer obhajajo sv. mašo le ob navzočnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev, verniki pa naj jo spremljajo doma, prek spleta ali drugih elektronskih medijev.

V mariborski metropoliji, ki poleg mariborske nadškofije zajema še celjsko in soboško škofijo, so maše z ljudstvom do nadaljnjega odpovedane. V koprski škofiji so dovoljene že od minule sobote, v novomeški pa od včeraj, srede, 23. decembra 2020.


Polnočnic z ljudstvom letos ne bo. FOTO: Tatjana Splichal


Polnočnice z ljudstvom niso dovoljene

Polnočnice z udeležbo vernikov niso dovoljene, lahko pa se v župnijah, ki imajo za to zeleno luč škofa ordinarija, obhaja božična maša na sveti večer, torej, danes, v četrtek, 24. decembra 2020, z zaključkom do 20. ure. Neposredni prenos polnočnice iz stolne cerkve sv. Nikolaja v Ljubljani, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore, bo opolnoči na TV Slovenija 1. Prenos sv. maše na božič, 25. decembra 2020, ki jo bo ravno tako daroval nadškof Zore, pa bo ob 8. uri na TV Slovenija 2.

Obširen seznam spletnih prenosov sv. maš po slovenskih škofijah najdemo TUKAJ.

Brez petja

Pri sv. mašah z udeležbo vernikov je treba dosledno spoštovati vsa navodila slovenskih škofov in priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kjer so sv. maše z ljudstvom dovoljene, je lahko v cerkvi 1 oseba (ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva) na 30 m2, iz tega pogoja so v celoti izvzeti duhovniki. Pri maši lahko sodeluje organist, prepovedano pa je zborovsko, ljudsko in solistično petje, vključno s petjem župnika.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Nova navodila škofov: polnočnice odpadejo

V katerih škofijah dovoljene maše z ljudstvom?

Kako praznovati sveti večer?

Škofje pozdravljajo vladni odlok

Kupi v trgovini

Novo
Preljubo veselje
Note iz Cerkvenega glasbenika
25,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh