Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijansko pravosodje zaključuje primer Orlandi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 10. 2015 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijansko pravosodje zaključuje primer Orlandi

Uganka o izginotju vatikanske državljanke pred 32 leti ostaja nerešena.

Več kot trideset let po še danes nepojasnjenemizginotju vatikanske državljanke Emanuele Orlandi je rimsko pravosodje zaključiloprimer. Nobenih pogojev za nadaljevanje preiskave ni več, je zapisano vporočilu, ki ga je pred dnevi objavil preiskovalni sodnik. S tem je zavrnilpoziv družine Orlandi, da bi s preiskavo nadaljevali.



Primer Orlandi sodi med najbolj razvpite v zgodovini italijanskekriminalistike. Neposredno po skrivnostnem izginotju hčerke enega izmedvatikanskih uslužbencev v Vatikanu 22. junija 1983 se je oglasil domnevniugrabitelj, ki je za njeno osvoboditev zahteval izpustitev papeževegaatentatorja Alija Agce iz zapora. Vse tedaj vpeljane preiskave so ostale brezrezultatov. Kasneje je bilo rečeno, da naj bi dekle ugrabili pripadniki mafije Maglianain jo kmalu po ugrabitvi umorili. Papež Janez Pavel II. je osebno pozvaldomnevne ugrabitelje Orlandijeve, naj dekle vrnejo v krog družine.

Predvsem brat izginule, Pietro Orlandi, je poizvedbo in preiskave vatikanskihin italijanskih oblasti označil kot nezadostne. Vatikan naj bi takoj pougrabitvi ne upošteval vseh sledi.

Maja 2012 je pravosodje primer znova odprlo in pričelo s preiskavo, potem ko sov grobnici voditelja mafije Magliana, Enrica De Pedisa, našli kosti, ki jih sprvaniso mogli pripisati pokojnemu. Preiskava je pokazala, da nikakor ne gre zaposmrtne ostanke Orlandijeve. Nekdanje dekle Enrica De Pedisa je leta 2005izjavilo, da je on ugrabil Orlandijevo, jo nekaj časa zadrževal, jo nazadnjeumoril in njene posmrtne ostanke zabetoniral v novo nastajajočem naselju na jugovzhoduRima. Spomladi 2006 se je v italijanski televizijski oddaji o nerešenih kriminalnihprimerih oglasil gledalec in trdil, da so v grobnici sv. Apolonije, kjer jepokopan De Pedis, tudi delci posmrtnih ostankov Orlandijeve.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
V nevarnem objemu morja
Proza
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh