Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irak: priprave na papežev obisk se nadaljujejo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 01. 2021 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2021 / 15:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Irak: priprave na papežev obisk se nadaljujejo

Irak: priprave na papežev obisk se nadaljujejo

Kljub koronaepidemiji, terorističnim napadom v Iraku in papeževemu zdravju škofje optimistični.

Papež Frančišek in kardinal Sako FOTO: Vatican Media

Kaldejsko-katoliški patriarh kardinal Mar Louis Raphael Sako je v teh dneh na sedežu svojega patriarhata v Bagdadu zbral deželne katoliške škofe, da bi se skupaj posvetovali o skorajšnjem obisku papeža Frančiška v državi in pripravili konkreten program tega zgodovinskega dogodka. Papež obisk Iraka načrtuje med 5. in 8. marcem letos. Natančen program potovanja zaenkrat še ni znan. Kot predvidene postaje obiska so bila doslej navedena mesta Bagdad, Erbil, Mosul, Karakoš in Ur. Kljub epidemiji koronavirusne bolezni, nedavnim terorističnim napadom v Bagdadu in v drugih delih države ter papeževim težavam z zdravjem so škofje optimistični in zaenkrat nadaljujejo priprave na obisk svetega očeta.

Minuli četrtek je v samomorilskih napadih na tržnici v iraški prestolnici Bagdad življenje izgubilo več kot trideset oseb, več kot 110 je bilo huje ranjenih. Odgovornost za napad je prevzela teroristična skupina Islamska država. Patriarh Sako je v enem prvih odzivov na napad spregovoril o »sporočilu smrti«.

Od 17. januarja naprej v iraških cerkvah vsako nedeljo molijo za uspeh papeževega obiska v državi. Molitev, katere besedilo je pripravil kaldejski patriarhat, je namenjena predvsem ugodnim »zdravstvenim in varnostnim pogojem«, da bi papež Frančišek »lahko udejanjil težko pričakovani obisk«. Poleg tega molijo tudi po papeževem namenu, »da bi spodbujali dialog in bratsko spravo, krepili medsebojno zaupanje in utrdili vrednote miru«.

Kardinal Sako: papežev obisk bo prinesel tolažbo in upanje

Kaldejski patriarh je o pripravah na papežev obisk in o atentatu v Bagdadu spregovoril tudi za Radio Vatikan. Pojasnil je, da imajo napadi politično ozadje, da predstavljajo sporočilo za vlado in tudi za novega ameriškega predsednika. Iračani so zelo zaskrbljeni in žalostni. Žrtve terorističnih napadov so bili resnično revni ljudje.

Prebivalci Iraka po kardinalovih besedah kljub tej preizkušnji še vedno upajo, da bo v Iraku vladal mir. Za to je potreben čas, predvsem pa dobra volja s strani politikov. Vlada mora prepovedati uporabo orožja, vse niti morajo ostati v njenih rokah in ne v rokah političnih strank.

Papeža pričakujejo vsi

Ob koncu pogovora je patriarh še pojasnil, kako se v državi pripravljajo na papežev obisk v letošnjem marcu: »Vse pripravljamo skupaj z vlado. Za vse je to izreden dogodek. Papež bo prišel reči: 'Dovolj! Dovolj vojn, dovolj nasilja, iščite mir, bratstvo in zaščito človeškega dostojanstva.' Menim, da nam bo prinesel dve stvari: tolažbo in upanje, oboje nam je bilo namreč do sedaj onemogočeno.« Po mnenju kaldejskega patriarha bo imel obisk svetega očeta predvsem duhovne razsežnosti, ne bo poudarka na folklori in praznovanju, saj bi se s tem pravi pomen obiska izgubil. Ta dogodek je za iraške kristjane izredno pomemben, srečanje pa z veseljem pričakujejo vsi prebivalci Iraka, tudi muslimani, pripadniki drugih verskih skupnosti in vrh iraške vlade.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh