Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hoffmanove pripovedke v ljubljanski operi

Za vas piše:
K. H.
Objava: 12. 10. 2018 / 12:43
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2018 / 13:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hoffmanove pripovedke v ljubljanski operi

Opera je prvo letošnjo premiero posvetila tenoristu Branku Robinšaku.

SNG Opera in balet Ljubljana je za prvo letošnjo premiero uprizorilo opero Hoffmannove pripovedke skladatelja Jacquesa Offenbacha. Posvetili so jo 35. obletnici operne kariere tenorista Branka Robinšaka (ko je z vlogo Rudolfa v Puccinijevi La Boheme praznoval 30-letnico ustvarjanja, je bil v Družini osebnost tedna: https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/tenorist-v-operi?OpenDocument&login).


Glavno vlogo Hoffmana poje tenorist Branko Robinšak

V Parizu krstna izvedba 1881, v Ljubljani 1903

Opero Hoffmanove pripovedke, ki je nastala konec 19. stoletja, je režiral makedonski režiser Aleksander Popovski. Pred premiero je dejal, da so Hoffmanove pripovedke »ep o ljubezni in potovanje skozi različne svetove". Čar predstave je po njegovem "bogastvo odnosov, vse pa je spojeno z muzo, ki nas stalno vodi skozi umetnost.« V današnjem času, ko je po režiserjevih besedah na prvih treh mestih politika, šele na četrtem življenje, »se mi to delo zdi pravo bogastvo, ker je v ospredju tema o ljubezni, človeku in duši".

V Parizu so Hoffmannove pripovedke krstno uprizorili leta 1881, na ljubljanskem odru pa 22 let pozneje (leta 1903). Opera velja za železni repertoar velikih opernih hiš. Tokrat so v Ljubljani – kot jo uprizarja na primer tudi londonska operna hiša Convent Garden – spremenili poznani vrstni red dejanj. Po besedah ustvarjalcev gre za izvorno partituro, ki je sicer po Offenbachovi smrti pogorela, a so jo pozneje obnovili iz najdenih fragmentov. Za to partituro so se v Ljubljani odločili, ker po besedah umetniškega vodja opere Rocca "glavnemu liku ponuja drugačno psihološko pot".

Zgodba o treh pesnikovih ljubeznih

Opera v treh dejanjih ter s prologom in epilogom po libretu Julesa Barbiera in Michela Careeja prepleta sanjski in resnični svet. Osrednja oseba je Hoffmann, okoli katerega se vrti poetično in psihološko zastavljena zgodba o treh pesnikovih ljubeznih in njegovem propadu. Glavno vlogo Hoffmanna je na premieri pel prvak ljubljanske Opere Branko Robinšak, ki je na istem odru pred 35 leti debitiral v Mozartovi Čarobni piščali. V Hoffmannu je, kot je povedal pred premiero, »prepoznal 'nürnberškega Prešerna', poskušal sem poglobiti v Ljubljano in Nürnberg tistega časa in takratne gostilniške debate. Vendar pa se zgodba hitro prevesi v pripovedovanje treh ljubic, ki pa so pravzaprav samo ena ljubica, moja muza, moja umetnost, vse tisto, za kar živim in diham".

Dirigent Krečič: "Med najtežjimi opernimi partiturami"

Kot pravi dirigent in glasbeni vodja Simon Krečič so Hoffmannove pripovedke ena najtežjih opernih partitur. »Opera vsebuje konglomerat različnih slogov in zahteva veliko koncentracije. Glavna vloga zahteva izjemno zrelost in po navadi je tako, da tenorji, ki to zrelost dosežejo, tega glasovno več ne zmorejo". Robinšaku je vloga po besedah Krekiča prišla v pravem trenutku, »ko je na vrhuncu čustvene in vokalne moči«. (več v tiskani številki Družine)


Branko Robinšak v vlogi Hoffmana in Nina Dominko v vlogi Olimpije


Več o operi Hoffmannove pripovedke na spletni strani www.opera.si, fotografije: Darja Štravs Tisu/SNG Opera in balet Ljubljana

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh