Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čudež krvi Italijanom zbudil upanje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 05. 2020 / 08:17
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2020 / 09:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Čudež krvi Italijanom zbudil upanje

Strjena kri sv. Januarija se je znova utekočinila, »Neapelj še nikoli ni tako zavzeto pričakoval tega trenutka«.

Foto: splet

V Neaplju se je minuli konec tedna znova zgodil čudež krvi sv. Januarija. Med slovesnostjo brez navzočnosti vernikov s kardinalom Crescenziem Sepejem v tamkajšnji stolnici se je znova utekočinila strjena kri mučenca, ki jo hranijo v stekleni ampuli. Kardinal je ob tem spregovoril o »znamenju upanja v teh težkih časih«.

Zaradi epidemije koronavirusa tega pojava, ki ga obravnavajo kot čudež, v letošnjem letu ni spremljala slovesna procesija, namesto tega pa so slovesnost v živo predvajali na tamkajšnji televiziji in prek družbenih medijev. Zaradi trenutne epidemije je bilo medijsko zanimanje za čudež še posebej veliko. »Že dolga leta nas čudež tolaži v najtežjih in najtemnejših trenutkih naše zgodovine,« je v sporočilu za javnost zapisala neapeljska nadškofija: »Še nikoli prej ni mesto tako napeto pričakovalo tega trenutka.«

Kri mestnega zavetnika se že več stoletij utekočinja vsako leto 19. septembra in še na dva spominska dneva priljubljenega svetnika: prvi konec tedna v maju, ko se spominjajo prenosa relikvije v Neapelj, in 16. decembra, ko se spominjajo opozorila pred izbruhom Vezuva leta 1631. Čudež krvi je znan že od srednjega veka, če do tega pojava ne pride, pa to med Neapeljčani velja za slabo znamenje.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh