Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božič tudi v Iraku državni praznik

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 12. 2020 / 15:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2020 / 15:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božič tudi v Iraku državni praznik

Božič tudi v Iraku državni praznik

Parlament enoglasno sprejel sklep na predlog iraškega predsednika in kaldejskega patriarha.

Božična maša v Iraku 2019 FOTO: Vatican Media

Tudi v Iraku je božič odslej državni praznik. Kot poroča spletni portal Vatican News, je iraški parlament enoglasno podprl predlog, ki sta ga v okviru nedavnega srečanja oblikovala iraški predsednik Barham Salih in kaldejski patriarh Louis Raphael Sako. Ta odločitev ima v luči papeževega obiska, ki je v načrtu med 5. in 8. marcem prihodnje leto, izreden simbolni pomen.

Babilonski kaldejski patriarh, kardinal Louis Raphael Sako, je takoj po razglasu vladne odločitve objavil sporočilo, v katerem se je iraškemu predsedniku Salihu, predsedniku parlamenta Mohamedu al Halbousiju in vsem poslancem zahvalil za »v prid bratov kristjanov oddani glas« ter jim zaželel obilo Božjega blagoslova.

Prav patriarh Sako je predsedniku Salihu 17. oktobra letos predlagal, naj parlamentu predloži zakonski osnutek o božiču kot državnem prazniku za celoten Irak. Med srečanjem v predsedniški palači je Salih – kurdski inženir, ki je študij zaključil v Veliki Britaniji, kamor se je umaknil med vlado Sadama Huseina – izpostavil vlogo krščanskih skupnosti pri obnovi dežele po večletni džihadistični zasedbi Mosula in velikega dela severnega Iraka. Salih je ob tej priložnosti ponovil svoj namen, da bo na vsak način spodbujal vračanje pregnanih kristjanov na njihova izvorna območja, začenši z Mosulom in planoto Ninive, od koder je bilo v času zasedbe Islamske države pregnanih posebej veliko kristjanov.

Najprej enkraten praznik

Iraška vlada je božič za »enkraten« praznik razglasila že leta 2008, toda v prihodnjih letih ta odločitev na državni ravni ni bila uradno potrjena in je v zadnjih letih veljala le za pokrajino Kirkuk.

Lansko leto je kardinal Louis Raphael Sako sam predlagal, naj kristjani božične praznike obhajajo skromno in brez zunanjih slovesnosti, kot znamenje povezanosti z družinami na stotine mrtvih in ranjenih v protestih ter uličnih bojih, ki so v mesecih pred tem divjali po državi.

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh