Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

10 milijonov evrov koronapomoči za vzhodne Cerkve

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 12. 2020 / 10:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2020 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje

10 milijonov evrov koronapomoči za vzhodne Cerkve

Posebni skladi na pobudo Vatikana so doslej podprli projekte v 21 državah po svetu.

Begunsko taborišče v Siriji FOTO: Vatican Media

Posebni skladi, ki jih papež Frančišek aprila letos ustanovil za pomoč katoliškim vzhodnim Cerkvam v koronakrizi, so v letošnjem letu finančno podprli različne projekte s skupno 9,5 milijoni evrov. Po navedbah spletnega portala Vatican News so bili podpore za premagovanje zdravstvene krize in z njo povezanih družbenih posledic deležni projekti v 21 državah.

Sveti oče je 18. aprila Kongregacijo za vzhodne Cerkve pooblastil, naj ustanovi posebne sklade, s katerimi bi lahko nudili izredno pomoč državam v pristojnosti kongregacije, ki jih je epidemija koronavirusa posebej težko prizadela. Prefekt kongregacije, kardinal Leonardo Sandri, je v božičnem voščilu papežu Frančišku omenjene pobude opisal kot »znamenja upanja v teh težkih časih«, ki naj bi ga bili deležni vsi trpeči in preizkušani. Kar se tiče pomoči potrebnim na Vzhodu, so si različne ustanove in kongregacija med seboj enotni: »Da bi se rešili iz teh razmer, moramo storiti le eno: darovati,« je poudaril kardinal.

Prek 9,5 milijonov evrov za pomoč najbolj ubogim

Posebni skladi so podprli projekte za nujno medicinsko pomoč, poskrbeli pa so tudi za minimalne prihodke številnih oseb, ki so življenjsko ogroženi zaradi gospodarskih posledic epidemije. Prva zbrana sredstva v omenjenih skladih so omogočila nakup nujno potrebnih predihovalnih naprav v Jeruzalemu in Siriji.

Kot je pojasnil kardinal Sandri, so skladi nudili pomoč predvsem v Vzhodni Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Indiji. Kar se tiče Afrike, so največ pozornosti namenili Etiopiji in Eritreji. Vzhodne Cerkve so namreč danes razširjene po vsem svetu.

Sveta dežela, glavna upravičenka

Glavna prejemnica omenjene pomoči je Sveta dežela, ki je bila deležna podpore v višini 3,4 milijone evrov. Sledijo Sirija z 1,2 milijona evrov, Indija z 1,1 milijona evrov in Libanon s skoraj 990.000 evri. Etiopija, dežela, ki jo trenutno pretresa huda politična kriza, je prejela 817.000 evrov, sosednja Eritreja 459.000 evrov in Ukrajina 391.000 evrov.

Pomoči so bile deležni še Armenija, Belorusija, Bolgarija, Egipt, Gruzija, Grčija, Iran, Irak, Kazahstan, Makedonija, Poljska, Romunija in Turčija.

Kupi v trgovini

Novo
Kako ponesti Jezusa ljudem
Duhovna rast
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh