Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj mladi radi gledajo filme?

Za vas piše:
M P
Objava: 26. 09. 2014 / 11:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2023 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zakaj mladi radi gledajo filme?

P. dr. Andraž Arko v svoji knjigi Filmski izziv spodbuja vse, ki radi gledate filme, da se o njih na koncu tudi pogovorite.

P. dr. Andraž Arko ve, da se ljudje zelo radi kratkočasimo z ogledom kakšnega dobrega filma. A pravi, da ni dovolj, da si jih le ogledamo, pač pa poudarja, kako pomembno je, da se jih tudi kritično ovrednoti po ogledu. V svoji knjigi Filmski izziv; Film v vzgoji in pastorali v uvodu predstavi pomen filmske vzgoje, odgovori na vprašanje, zakaj nas komercialni filmi tako privlačijo, podrobno pa poda tudi napotke za potek pogovora v skupini. V knjigi analizira 22 filmov: od Ameriške pite, Mamma mie! do Lego filma – kar pač mladi gledajo.

»Brezbrižnost ni rešitev«

V svoji doktorski disertaciji, ki je izhodišče za to knjigo, je ugotovil, kako pomembni so filmi za oblikovanje našega pogleda na svet, kako močno vplivajo na naše vrednote. »Moč in vpliv filma sta, tako kot je to v primeru televizije, odvisna od okoliščin in osebnosti gledalca. Ignoriranje, brezbrižnost ali beg pred filmi za vzgojitelje niso prave možnosti. Moramo se konkretno seznaniti s filmi in jih zrelo ovrednotiti skupaj z mladimi, ki si jih v vsakem primeru ogledajo. Ne smemo si zatiskati oči pred vplivom filmov na gledalce,« je zapisal p. Andraž Arko.

Knjiga je napisana tako za mlade kot za njihove vzgojitelje, katehete in starše. Mladi bodo v njej dobili zanimive namige za ogled filmov in na podlagi avtorjevih analiz o filmu začeli razmišljati na nov način. Vsi, ki pa z mladimi delajo (ali živijo), pa bodo ob knjigi dobili spodbudo za nov pristop k mladim ,za pogumno spraševanje o globokih življenjskih vprašanjih ter tudi konkretna navodila, kako to narediti.

Raziskava: Katere filme mladi radi gledajo in zakaj?

V raziskavi, ki jo je p. Andraž Arko za svojo doktorsko disertacijo opravil med sto mladimi, je ugotovil, da zanje to pomeni predvsem zabavo in počitek, pogosto pa si ogledajo kakšen film tudi zato, da bi se kaj naučili. Kot je napisal v knjigi, se mu zdi zanimivo, da filmi kljub temu ne predstavljajo ene najbolj osrednjih tem pogovorov med njimi, čeprav si med seboj priporočajo ogled filmov, ki so jim bili všeč. Mladi najraje gledajo komedije, akcije, animirane in zgodovinske filme ter drame. Ogledajo si vsaj en oziroma dva filma na teden. Kar tretjina jih o filmu po ogledu razmišlja in se spominja dogodkov in sporočil filma.

Knjiga za zanimive filmske večere, ki bodo v vseh spodbudili razmislek o svetu in samem sebi.

 Prelistaj knjigo: TUKAJ

 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh