Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vmešavanje politike v gospodarstvo

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 24. 10. 2015 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2015 / 12:46

Vmešavanje politike v gospodarstvo

Takoj po osamosvojitvi so novinarji v vodilnih slovenskih medijih lansirali floskulo, kako škodljivo je, če se politika vmešava v gospodarstvo.

Takoj po osamosvojitvi so novinarji-družbenopolitični delavci v vodilnih slovenskih medijih lansirali floskulo, kako škodljivo je, če se politika vmešava v gospodarstvo. Za tovarišijo je bilo nesprejemljivo, da bi politiki, ki so pridobili odgovornost za upravljanje z državo po nepredvidljivi demokratični proceduri, posegali v zatečene »pravice« upraviteljev družbenega in državnega premoženja. Ko so se najmočnejše interesne skupine v Sloveniji naučile bolje obvladovati demokratični proces in so volitve postale manj nepredvidljive, se je zgražanje nad vplivom politikov v gospodarstvu umaknilo v ozadje, spet pa je postalo aktualno z nastopom prve Janševe vlade leta 2004.

Politika, vsaj tista, ki upravlja z državo, se mora vmešavati v gospodarstvo. Udeležencem na trgu mora zagotavljati pravno varstvo, varovati mora lastninske pravice, pravosodje mora skrbeti, da se konflikti pravično in hitro razrešujejo. Država mora varovati konkurenco in preprečevati zlorabe monopolistov, va...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh