Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Maroku podpisana zgodovinska izjava

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 16. 02. 2016 / 12:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Maroku podpisana zgodovinska izjava

V Maroku podpisana zgodovinska izjava

»Islamski narodi bi morali kristjane zaščititi pred preganjanjem.«

Konec letošnjega januarja se je v Maroku sestalo več kot 250 muslimanskih voditeljev, ki so srečanje zaključili s podpisom izjave, v kateri pozivajo k polni verski svobodi za kristjane in druge verske manjšine v pretežno muslimanskih državah, islamske narode pa pozivajo k obrambi kristjanov pred preganjanjem islamskih skrajnežev.



Zgodovinski dokument z naslovom »Marakeška izjava« uporablja jezik Medinske ustave preroka Mohameda in prepoveduje versko nasilje v imenu islama, kot je poročala ameriška revija Christianity Today.

Izjava je sad vrhovnega srečanja imamov, političnih voditeljev in izobražencev, ki so se ga udeležili tudi številni ameriškikrščanski voditelji, do podpisa pa je prišlo v trenutku, ko je človekoljubna organizacija Open Doors, ki se zavzema za preganjane kristjane, objavila svoj seznam najbolj ogroženih držav za kristjane v letu 2016. Seznam je pospremila z besedami, da bodo v 35 izmed 50 držav na seznamu glavni pobudniki preganjanja islamski skrajneži in da je preganjanje kristjanov »že naraslo na raven etničnega čiščenja«.

Izjava poziva k prenovi vzgojno-izobraževalnih programov, iz katerih naj bi odstranili »vsa gradiva, ki na kakršen koli način spodbujajo nasilje in skrajništvo« in k »množičnemu gibanju za pravičen odnos do verskih manjšin v islamskih državah«; vse religije poziva, naj se »soočijo z vsemi oblikami verskega skrajništva, sramotenja in klevetanja vsega, kar je drugim sveto« in naj se izogibajo sleherni obliki sovražnega govora.

Podpisniki izjave potrjujejo, da je »neprimerno izrabljati religijo z namenom izvajanja nasilja nad pravicami verskih manjšin v islamskih državah«.

Vir: www.anglicanprimate.org.au
Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh