Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl škof Echevarria, vodja Opus Dei

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 12. 2016 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl škof Echevarria, vodja Opus Dei

Umrl škof Echevarria, vodja Opus Dei

Španski duhovnik je v letošnjem juniju obiskal Slovenijo.

V Rimu je v starosti 84 let za posledicami pljučnice preminil škof Javier Echevarria Rodriguez, vodja Opus Dei, so sinoči sporočili z osebne prelature. Že pred tednom dni je bil prepeljan v eno izmed rimskih bolnišnic. Španec Echevarria je bil od leta 1994 tretji vodja duhovne skupnosti, ki jo je papež Janez Pavel II. povzdignil v osebno prelaturo.

Vodenje prelature je začasno prevzel 72-letni Fernando Ocariz, ki je včeraj popoldne podelil še poslednje zakramente škofu Echevarriji. Ocariz je od leta 1994 generalni vikar Opus Dei, poleg tega pa član papeške teološke komisije in svetovalec Kongregacije za nauk vere. Je tudi član papeške komisije, ki vodi teološko razpravo s tradicionalistično bratovščino sv. Pija.

V skladu s statutom Opus Dei se bo v naslednjem mesecu dni začel proces volitev za izbiro naslednika škofa Echevarrie. Izvolitev mora potrditi tudi papež Frančišek.



Pokojni Echevarria se je rodil 14. junija 1932 v Madridu, ki je tudi »rojstni kraj« Opus Dei. Že s šestnajstimi leti se je leta 1948 pridružil ustanovitelju Opus Dei Josemariji Escriva de Balaguerju (1902-1975). Od leta 1953 je bil študirani pravnik in izvedenec za cerkveno pravo Escrivajev tajnik.



Pod Escrivajevim naslednikom Alvarom del Portillem (1914-1994) je bil Echevarria imenovan za glavnega tajnika. Ko je papež Janez Pavel II. Opus Dei leta 1982 povzdignil v osebno prelaturo, je Echevarria postal njen generalni vikar. Poleg tega je bil svetovalec Kongregacije za zadeve svetnikov in kasneje vplivne Kongregacije za duhovnike. Po del Portillevi smrti ga je Janez Pavel II. imenoval za tretjega voditelja Opus Dei.

Pred tem je Echevarria leta 1953 v Rimu na Papeški univerzi Angelicum pridobil doktorski naziv na področju cerkvenega prava, dve leti kasneje pa še na področju civilnega prava na Lateranski univerzi. Istega leta je prejel tudi duhovniško posvečenje. Kot profesor moralne teologije je Echevarria od leta 1960 predaval na Rimskem kolegiju Svetega križa. Leta 1962 je postal sodelavec vatikanske Kongregacije za redove.



Škof Javier Echevarria Rodriguez je v letošnjem juniju obiskal Slovenijo, o čemer smo poročali tudi na naši spletni strani.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine / splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh