Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tomaš Halik: Boj proti terorizmu ni vojna z islamom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 01. 2016 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tomaš Halik: Boj proti terorizmu ni vojna z islamom

Tomaš Halik: Boj proti terorizmu ni vojna z islamom

Češki duhovnik: Cerkev lahko prevzame vlogo posrednice med islamom in sekulariziranim zahodom.

»Vojaški« boj proti terorizmu bi moral po mnenju praškega teologa in sociologa Tomaša Halika vsebovati tudi »vojno idej«. Preprečiti bi morali, da bi večinski del muslimanov podlegel prepričanju, kako gre pri tem za vojno med islamom in zahodom, je Halik zapisal v gostujočem prispevku za nemški časnik Süddeutsche Zeitung. »Kdor ne razlikuje med islamom in islamizmom, izpolnjuje veliko željo islamskim skrajnežem in se igra z ognjem.«



Katoliško Cerkev Halik vidi v vlogi posrednice med islamom in sekulariziranim zahodom: »V mnogočem lahko islam razume bolje kot ateisti in tudi bolje kot muslimani sekularizem, tega neželenega otroka zahodnega krščanstva«, je prepričan češki teolog.

V prispevku obenem opozarja pred »ruskim pravoslavnim političnim skrajništvom«, ki je prava zakladnica idej za nacionalizem Vladimirja Putina. Ideologi ruske pravoslavne Cerkve so razširili idejo, da je zahod že zavrgel krščanstvo in podlegel moralnemu propadu. Putin naj bi postal »novi cesar Konstantin, varuh krščanstva in stvarnik novega krščanskega kraljestva«.

Pri vprašanju begunske politike pa Halik sveri pred velikimi težavami kulturnega sožitja. Cerkev prihodnosti bi morala biti »občestvo življenja, molitve in nauka«, znova pa bi morala odkriti krščanske korenine: vero, upanje in ljubezen.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh