Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

To noč sem jo videl na berlinskem festivalu

Objava: 05. 08. 2015 / 07:46
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
To noč sem jo videl na berlinskem festivalu

To noč sem jo videl na berlinskem festivalu

Na mednarodnem literarnem festivalu v Berlinu, ki bo od 9. do 19. septembra, bo Slovenijo zastopal pisatelj Drago Jančar.
Na mednarodnem literarnem festivalu v Berlinu, ki bo od 9. do 19. septembra, bo Slovenijo zastopal pisatelj Drago Jančar. V programu Literature sveta bo predstavil svoj roman To noč sem jo videl, ki ga je leta 2010 izdala založba Modrijan, in spregovoril o izginotju mlade ženske med drugo svetovno vojno.

Glavna junakinja romana je mlada ženska iz meščanske družbe Veronika Zarnik, ki je nikoli ne »zagledamo«, temveč o njej pripovedujejo drugi in tako razkrivajo dogajanje med drugo svetovno vojno. Zgodba sloni na resničnih dogodkih zakoncev Hribar iz Ljubljane, ki sta bila lastnika gradu Strmol na Gorenjskem.

Za ta roman mu je francosko združenje kritikov in založnikov podelilo nagrado prix du meilleur livre étranger za najboljšo tujo knjigo.

Drago Jančar je na festivalu v Berlinu nastopil že leta 2010.

V programu Literature sveta, ki ga organizatorji pripravijo v sodelovanju z literarnimi poznavalci po svetu, se bodo poleg Jančarja predstavila imena, kot so Kazuo Ishiguro, Pankaj Mishra, Tony Birch, Peter Brown in Roddy Doyle. a festivalu se srečujejo tako avtorji, ki pišejo za odrasle, kot pisatelji otroške in mladinske literature ter ilustratorji.

Posebnost literarnega Berlinala, kot tudi imenujejo festival, ki poteka v berlinski festivalski hiši in drugih prizoriščih, je akcija Berlin bere. V njenem okviru se celotno mesto spremeni v bralnico oziroma čitalnico. Akcija namreč nagovarja vse meščane, da ne glede na to, kje se nahajajo, berejo iz svojih najljubših knjig.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh