Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srednji vek in vojna v Turnškovih romanih

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 04. 2015 / 13:18
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srednji vek in vojna v Turnškovih romanih

Srednji vek in vojna v Turnškovih romanih

O Turnškovi zbirki sta spregovorila dr. Milan Dolgan in tržaški novinar Ivo Jevnikar.

VIDEO PREDSTAVITVE:










Pri založbi Družina je izšel že šesti roman dr. Metoda Turnška Na Višarjah zvoni. S tem je romanopisna proza duhovnika in literata končana, naslednje leto pa namerava urednik Turnškove zbirke in pisec spremnih besed dr. Milan Dolgan izdati sedmo Turnškovo knjigo, v kateri bodo objavljene novele in pisma.

V galeriji Družina sta o zbirki spregovorila dr. Milan Dolgan in tržaški novinar Ivo Jevnikar, katerega oče je bil Turnškov prijatelj in kritik njegovih del. Na predstavitvi zbirke je bil tudi nekdanji stiški opat Anton Nadrah, ki je Turnška osebno poznal. Spregovoril je o tem, kako so pisateljeva dela prenesli čez mejo z Italijo.



Obiskovalci predstavitve so najprej spoznali kratek življenjepis dr. Metoda Turnška. Manica Ferenc je povedala, da je bil literat tudi dolgoletni sodelavec Družine. V časopisu, v katerem je objavil več kot 160 besedil, je pisal za rubriko Med brati, svoje članke pa je nato izdal v knjigi Med koroškimi brati.

Turnškova zbirka, ki obsega zdaj šest knjig, je pri Družini začela izhajati leta 2009. Dogajanje treh knjig je postavljeno v drugo svetovno vojno, kot je Turnšek dejal, v njegovo »sedanjost«, tri pa v srednji vek. Sicer pa iz njegovega časa obstaja nekaj kratkih del, eno izmed njih je novela Vanca s klanca, ki pripoveduje o življenju v Trstu v času, ko so ga zavzeli Angleži in Američani. Medtem ko je moral avtor pri zgodovinskih romanih uporabiti veliko svoje domišljije, pa se je pri vojnih opiral na resnične dogodke. Tako se je glavni lik iz romana Na Višarjah zvoni, Danilo, v resnici imenoval Jože Šibenik. Turnšek je v romanu povzel tragično usodo družine Šibenik, pri kateri je stanoval Jože Golec, ki so se ga pred kratkim spomnili na slovesnosti v Rižarni, kjer se je končalo njegovo življenje in življenje mnogih njegovih znancev in sodelavcev, med drugim tudi trije člani družine Šibenik.



Na Višarjah zvoni je najnovejša knjiga v Turnškovi zbirki, kot pa je pojasnil urednik zbirke, gre pravzaprav za nedokončan roman, saj mu je avtor dodal podnapis 1. knjiga. To je druga knjiga o Višarjah in drugi svetovni vojni, sicer pa bi roman lahko uvrstili med ljubezenske, zamejske, verske, narodne, narodopisne, mednarodne in ljudske. Dogajanje je postavljeno pretežno v kraje, v katerih živijo slovenski zamejci v Italiji. Turnšek je te kraje namreč dobro poznal, saj je v njih tudi živel.

Tudi prvi roman, Božja planina, obravnava višarsko tematiko. Pripoveduje namreč nastanku te romarske poti. V zbirki so še dela Stoji na rebri grad, In hrumela je Drava, Med koroškimi brati in Črni hanej.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh