Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srebrna maša škofa Štumpfa

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 03. 08. 2015 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srebrna maša škofa Štumpfa

Srebrna maša škofa Štumpfa

Srebrni jubilej je Peter Štumpf praznoval v nedeljo, 2. avgusta, pri kapeli v očetovi rojstni vasi Bunčani.

Konec junija smo vam predstavili letošnje duhovnike jubilante, med katerimi je bil tudi murskosoboški škof Peter Štumpf. Letos je na praznik apostolov Petra in Pavla minilo 25 let, odkar je prejel mašniško posvečenje. 29. junija 1990 mu ga je v Mariboru podelil mariborski škof Franc Kramberger. Svoj jubilej je praznoval v nedeljo pri kapeli Matere Božje v očetovi rojstni vasi Bunčani, ki spada k župniji Veržej, v kateri je bil nekaj časa župnik.

Človek najbolj potrebuje ljubezen

Ob svoji 25-letnici duhovništva je škof daroval mašo, somaševala pa sta še veržejski župnik Jože Brečko in župnik v Križevcih pri Ljutomeru Štefan Vinkovič. Srebrno mašo je s cerkvenim petjem popestril pevski zbor družine Ivančič iz Veržeja.

V pridigi se je srebrnomašnik spraševal, zakaj ga imajo verniki radi in priznal, da tudi duhovnik in škof ne moreta biti brez napak. Vendar ljudje potrebujemo ljubezen. »Človek je vedno samo človek. In kaj najbolj človek potrebuje? To, da ga drugi imajo radi. Če te nihče nima rad, ne moreš preživeti. Živimo samo zato, ker nas drugi imajo radi in ker nas srce vabi, da tudi mi imamo druge radi,« je dejal. Kot veržejski župnik se je v kraju, kjer se je rodil njegov oče, čutil kot doma in še vedno se počuti dobrodošlega. »Logika Bunčan je zelo blizu današnjemu evangeliju«, se je navezal na Božjo besedo. »Če hočeš pridelati kruh, moraš delati. Kdor pride do kruha brez dela, mu tega kruha nikdar ni dovolj in z nobenim kruhom nisi zadovoljen.« Dodal je, da smisel življenja ne daje kruh, temveč Jezus. »Kruh na domači mizi je vedno hkrati opomin, da nikoli ne sme zmanjkati kruha, ki prihaja iz nebes. Kmet pridela kruh za preživetje družine, duhovnik pa prinaša kruh za preživetje, ki ni za ta svet, ampak za nebesa. Zato maša pomeni zahvaljevanje za zemeljski in nebeški kruh.«

Dar za kapelo

Po maši je škofu čestital župan Občine Veržej Slavko Petovar. Vaščani so slavljencu podarili uro in mašni rdeči plašč, slikarski umetnik Jože Osterc pa sliko Matere Božje. Vsi udeleženci, med katerimi so bili tudi škofovi sorodniki in prijatelji, so prejeli spominsko mašno podobico, škof Štumpf pa je dar, ki so ga zbrali verniki pri maši, podaril za ohranjanje, vzdrževanje in obnovo kapele Matere Božje v Bunčanih. Po maši so se vsi skupaj odpravili na dvorišče vaško-gasilskega doma Bunčani, kjer so skupaj škofom nazdravili za njegovih 25 let prehojenih poti duhovništva.

Zahvala generalnega vikarja

Na spletni strani murskosoboške škofije se je v imenu vernikov iz škofije generalni vikar msgr. Franc Režonja zahvalil Bogu, ker ga je poklical v duhovniško službo kot redovnika salezijanca, pred devetimi leti ga je izbral za naslednika apostolov, zdaj pa je že šest let škof murskosoboške škofije. »Kot dober pastir vodi našo krajevno Cerkev. Duhovnikom je brat in vsem vernikom dober duhovni oče. Še posebej so mu pri srcu ubogi, saj je zanje v prostorih škofije ustanovil Lazarjev dom. Njegova velika želja je, da bi se čim prej končal postopek za beatifikacijo Božjega služabnika Danijela Halasa, za kar si z vso močjo prizadeva. Goji tudi ekumenski dialog z ostalimi verskimi skupnostmi na področju škofije in skrbi za duhovno oskrbo Slovencev v Porabju.«

25 let služenja Bogu

Peter Štumpf je služboval na Rakovniku, Igu, v Sevnici, Zabukovju, Veržeju in Mariboru. V župnijo Veržej je prišel leta 2000 in ostal tri leta. V tem času se je lotil obnove Marjanišča. Pot ga je znova vodila na Rakovnik. Tedanji ljubljanski nadškof metropolit Franc Rode ga je imenoval za dekana dekanije Ljubljana-Vič/Rakovnik, nato pa ga je leta 2006 papež Benedikt XVI. imenoval za mariborskega pomožnega škofa, leta 2009 pa za murskosoboškega škofa. Njegovo škofovsko geslo je S teboj, Mati Marija.

Vir: Radio Ognjišče, spletna stran murskosoboške škofije, Jože Žerdin
foto: Jože Žerdin

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh