Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomoč žrtvam, sankcioniranje storilcev

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 04. 2019 / 12:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2019 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomoč žrtvam, sankcioniranje storilcev

Pomoč žrtvam, sankcioniranje storilcev

Predstavitev dokumenta papeža Frančiška z naslovom Sklepni govor na srečanju za zaščito mladoletnih v Cerkvi.

V ponedeljek, 8. aprila, je bila v galeriji Družina v Ljubljani predstavitev dokumenta papeža Frančiška z naslovom Sklepni govor na srečanju za zaščito mladoletnih v Cerkvi, ki se zavzema za globlje poznavanje in temeljitejše ozaveščanje o vprašanju spolnih zlorab in zaščiti mladoletnih.



Dokument so predstavili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, dr. Andrej Naglič, član ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab pri SŠK, ter Rafko Valenčič, urednik zbirke Cerkveni dokumenti. Pogovor je vodila Manica Ferenc.

Srečanje za zaščito mladoletnih v Cerkvi

Objavljeni sklepni govor je imel papež Frančišek ob koncu srečanja za zaščito mladoletnih v Cerkvi, ki ga je sklical sam. Srečanje je bilo od 21. do 24. februarja 2019 v Vatikanu. Na njem je sodelovalo okoli 190 udeležencev, vsi predsedniki škofovskih konferenc ter vrhovni redovni predstojniki in predstojnice, pa tudi nekateri laiki. Med njimi je bil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

»Podatki so grozljivi«

Nadškof je povedal, da je bil papež Frančišek dejavno navzoč na srečanju, intenzivno je spremljal dogajanje in zbrane nagovoril štirikrat: na začetku jih je spodbudil k odprtemu in konkretnemu pogovoru, pozneje je spregovoril o ženskah v Cerkvi, tretjič je udeležence nagovoril na spokornem bogoslužju, njegov četrti nagovor pa je prav sklepni govor, ki je po mnenju nadškofa Zoreta vrhunec srečanja. V dokumentu je navedel tudi splošne podatke o spolnih zlorabah po svetu.

Hkrati pa se je papež zahvalil vseh zavzetim, dobrim duhovnikom, na katere je žal tudi pljusknil madež zlorab. Na srečanju je pričevala tudi ena izmed žrtev zlorabe iz Latinske Amerike, s katero se je papež osebno srečal.

»Papež je problem odprl zelo široko, ne samo v Cerkvi, ni pa zanikal spolnih zlorab tudi v Cerkvi,« je na predstavitvi povedal nadškof. »Ozrl se je na vsa obzorja problema spolnih zlorab mladoletnih. Ko se zazremo v te podatke, vidimo, da so v resnici grozljivi.«

S tem se je strinjal tudi Rafko Valenčič, ki je sodeloval pri prevodu, zlasti pripomb, kjer so zapisani statistični podatki. Dodal je, da »strukture zla niso najprej doma v Cerkvi, čeprav tudi, ampak v družbi.

Omenil je cerkveni dokument Čisto srce mi ustvari, ki govori o tem, kako spolnost vpliva na psihično in splošno življenje. Spomnil pa je tudi na to, da se preveč pozablja na Božje usmiljenje do žrtev in tudi storilcev.



Žrtve spregovorijo pozno

Papež je podal navodila za škofe, kako naj ravnajo, ko se soočijo s tem težkim kaznivimi dejanjem, in se zavzel za to, da bi se borili proti posvetni kulturi v Cerkvi, je povedal Andrej Naglič, ki je pojasnil, da je ekspertna skupina za reševanje primerov spolnih zlorab pri SŠK predvsem svetovalna. Prisluhne in pomaga žrtvam, ki pa težko pridejo do njih, ker imajo s Cerkvijo slabo izkušnjo. Če pa pridejo, so to odrasli, ki so zlorabo doživeli pred več desetletji, v svoji najstniški dobi, zato je razen pričevanja težko najti drugo dokazno gradivo. Ekspertna skupina ne raziskuje primerov, saj je to naloga državnih organov.


Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost v Sloveniji, vir: policija.si

»Alarm ob vsakem primeru, sočutno in pravično delovanje do vseh, predvsem do žrtev, kazni pa naj bodo sorazmerne glede na težo dejanja,« je dejal Naglič in poudaril, da žrtev, ki je sposobna spregovoriti po dolgem času, potrebuje pomoč, da se osvobodi od travm in da lahko na novo zaživi. Ta proces pa lahko dolgo traja.

Izognimo se pretiranemu pravičništvu in obrambni drži

Naglič je pozval k posluhu žrtvam in sočutnim odnosom do njih, hkrati pa je opozoril tudi na obtoževanje na podlagi delnih informacij. »Kritike pri obravnavi so sicer dobrodošle, da se čim bolj približamo resnici.«

Prav to je poudaril tudi papež, ki je dejal, naj se izognemo dvema skrajnostma: pretiranemu pravičništvu in obrambni drži. Torej, spoštovanje dostojanstva vsake osebe in brez zanikanja, da se spolne zlorabe dogajajo. Želi pa tudi krepiti zavest, da so spolne zlorabe marsikje, ne samo v Cerkvi. Zato bi bilo treba delovati preventivno, da se zlorabe ne bi dogajale. Čeprav Cerkev ni v vrhu po statističnih podatkih, poudarja stalno pripravljenost, pomoč žrtvam in sankcioniranje storilcev.

Prisluhniti žrtvam, sankcionirati storilce

Od Cerkve pričakuje ustrezno in učinkovito ukrepanje, da žrtvam prisluhne in jih spremlja, storilce pa pripelje pred državen organe, zato tudi dopolnjuje pravo Cerkve npr. glede kazenskih sankcij in podaljšanja roka zastaranja.



Kot je razložil Naglič, sveti oče poudarja tudi omejitev škodljivih vplivov, kot sta pornografija in spolni turizem. To slabo deluje na splošno družbo in tudi na cerkveno življenje. Papež je sicer zavrnil pobudo ameriške škofovske konference, ker je problem obravnavala samo na pravni, ne pa tudi na duhovni ravni.

Foto: Tatjana Splichal

Več v videoposnetkih.

1. del:



2. del:



3. del:


Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh