Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljske trgovine zaprte vsako drugo nedeljo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 11. 2017 / 14:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljske trgovine zaprte vsako drugo nedeljo

Parlament podpira omejevanje nedeljskega dela.

Poljski parlament želi precej omejiti doslej običajno nedeljsko odprtje trgovin. Pododbor za delo v poljskem Sejmu je pred dnevi podprl predlog, da morajo trgovine vsako drugo in četrto nedeljo v mesecu ostati zaprte. Namestnik predsednice vlade in finančni minister Mateusz Morawiecki je omenjeno zakonsko pobudo označil kot »dober kompromis«.



Doslej so bile trgovine na Poljskem ob nedeljah lahko odprte brez zakonskih omejitev, razen na državne praznike. Manjše živilske trgovine, v katerih lastnik sam upravlja tudi blagajno, pa na praznike smejo obratovati. Zanje naj ne bi veljal niti zadnji predlog glede delnega nedeljskega zaprtja. Parlament naj bi o zakonu glasoval še to jesen.

Sindikat Solidarnost je leta 2016 s podporo katoliške Cerkve zbral več kot pol milijona podpisov za skoraj popolno prepoved nedeljskega trgovanja, vendar se je narodno-konservativni vladni stranki Pravo in pravičnost ta ljudska pobuda zdela pretirana. Liberalna opozicija navija za nedeljsko odprtje trgovin in že nekaj časa zbira podpise proti omejitvam. Svoje početje utemeljuje predvsem z dejstvom, da so zaradi omejitev ogrožena številna delovna mesta.

Združenje trgovskih središč zakonski predlog zavrača in si prizadeva za predpis, da bi morali biti zaposlenim zagotovljeni najmanj dve prosti nedelji v mesecu.

Poljski katoliški škofje pa zahtevajo popolno prepoved nedeljskega obratovanja. »Prosta nedelja je temeljna pravica, ki mora biti zagotovljena vsem ljudem in vsem zaposlenim«, je že letos spomladi dejal predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki. Sindikate in katoliške organizacije je pozval, naj si prizadevajo za »nedeljski mir«. Nujno je, da bi politiki upoštevali voljo ljudstva glede prostih nedelj, ki veljajo za »svete dneve«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh