Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež tudi sam pozna verski dvom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 10. 2013 / 14:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež tudi sam pozna verski dvom

Papež tudi sam pozna verski dvom

Frančišek med splošno avdienco: skupnost z brati vodi v skupnost z Bogom; poziv k miru in spravi v Iraku.

Papež Frančišek je izrazil obžalovanje zaradi vse večje »privatizacije« krščanske vere. Kristjani bi se morali upreti družbenim smernicam za umik iz javnega življenja in živeti svojo vero v iskreni skupnosti, je sveti oče dejal med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Vse navzoče je pozval, naj z drugimi kristjani razpravljajo tudi o lastnih verskih dvomih. Tovrstni dvomi namreč niso nič neobičajnega. »Vsak človek, tudi jaz, pozna takšen dvom«, je pojasnil Frančišek.

Človeška bitja so na poti vere krhka in omejena. Ravno v težkih trenutkih je pomembno, da svoje občutke delimo z drugimi in da v molitvi iščemo občestvo z živimi in mrtvimi. »Vsi krščeni tu spodaj, vse duše v vicah in vsi srečneži, ki so že v raju, predstavljajo eno veliko družino«, je papež pojasnil več deset tisoč vernikom na Trgu sv. Petra.Cerkev Jezusa Kristusa je občestvo vseh krščenih, ki z medsebojno pomočjo in molitvijo za drugega oživijo, je nadaljeval papež. Verniki pa so tesno povezani tudi s pokojnimi, še posebej svetniki. To je ena najbolj tolažečih gotovosti krščanske vere. Sveti oče je v nagovoru nadaljeval z razlaganjem veroizpovedi in spregovoril o svetnikih, saj katoličani izpovedujemo vero »v občestvo svetnikov«.

Zgled krščanske vere je po Frančiškovih besedah odnos med Jezusom in Bogom, ki temelji na ljubezni. V tem je tudi ključ za vernike, naj postanejo »eno srce in ena duša«. Kajti Bog ljudem odpušča grehe, sebičnost in predsodke. Velja namreč: »Občestvo z brati me vodi v občestvo z Bogom.«V nadaljevanju avdience je papež Frančišek pozval k miru in spravi v Iraku. »Vabim vas, da molite za ljubi iraški narod, ki je žal vsak dan prizadet zaradi nasilja, da bi uspel najti pot sprave, miru, edinosti in stabilnosti«, je dejal sveti oče. Ob tem je namenil tudi pozdrave delegaciji iraškega verskega ministrstva, ki je trenutno na pogovorih v Vatikanu. Papeški svet za medverski dialog si prizadeva za ustanovitev stalnega odbora, ki bi skrbel za dialog med Vatikanom in iraškimi verskimi skupnostmi.

V delegaciji so pripadniki šiitov, sunitov in kristjanov. Včeraj je papež Frančišek celotno delegacijo skupaj s predsednikom omenjenega papeškega sveta kardinalom Jean-Louisjem Tauranom sprejel tudi v zasebno avdienco.





Vir: Kathpress / RV

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh