Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek nepričakovano obiskal nekdanje prostitutke

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 08. 2016 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek nepričakovano obiskal nekdanje prostitutke

»Petek usmiljenja« med zlorabljenimi in izkoriščanimi ženami.

Papež Frančišek je minuli petek popoldan nepričakovano obiskal skupino dvajsetih nekdanjih prostitutk. Žene, ki bivajo v hiši Skupnosti papeža Janeza XXIII. na severu Rima, je obiskal v okviru »petkov usmiljenja«, kot so po srečanju sporočili iz Vatikana. Katoliško Skupnost Janeza XXIII. je ustanovil italijanski duhovnik Oreste Benzi, namenjena pa je predvsem zaščiti žensk, ki so bile v svojem življenju prisiljene v prostitucijo.



Frančišek je po navedbah organizatorjev svetega leta usmiljenja v družbi nekdanjih prostitutk preživel več kot eno uro, pogovarjal pa se je z ženami iz Romunije, Nigerije, Albanije, Tunizije, Italije in Ukrajine, ki so v povprečju stare okoli 30 let.

Vatikan je papežev obisk pri nekdanjih prostitutkah označil kot »poziv vesti za boj proti trgovini z ljudmi«. Papež Frančišek je znova ostro obsodil trgovino z ljudmi in prisilno prostitucijo in oboje označil kot »zločin proti človeštvu«.

Kot so poročali italijanski mediji, je sveti oče nekdanje prositutke prosil odpuščanja »za vse katoličane in vernike, ki so vas izkoriščali, zlorabljali in posiljevali«. Vse ženske je prisrčno objel in vsako posebej prosil odpuščanja. Kot so dejale oskrbovanke Skupnosti Janeza XXIII., so se ob papeževem obisku in objemu »končno počutile kot običajne ženske« in so za trenutek pozabile, zakaj so sploh zbrane na tem mestu.

V letošnjem svetem letu usmiljenja se papež ob petkih brez predhodne najave redno odpravlja v socialne ustanove, med drugim je obiskal že dom za ostarele, mlade odvisnike od mamil in begunsko sprejemno središče. Julija, med SDM na Poljskem, je Frančišek »petek usmiljenja« preživel v tihi molitvi med obiskom nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau, obiskal je otroško bolnišnico v Krakovu in z udeleženci svetovnega dne mladih molil križev pot.

Vir: Kathpress
Foto: RV / AP

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh