Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež 2018 v baltske države?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 11. 2017 / 11:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež 2018 v baltske države?

Predsedniški uradi Litve, Latvije in Estonije potrdili konkretne načrte za tridnevni papežev obisk v septembru.

Papež Frančišek naj bi v letu 2018 obiskal Litvo, Latvijo in Estonijo, so po poročanju krajevnih medijev potrdili litovska predsednica Dalia Grybauskaite in predsedniška urada drugih dveh baltskih držav. Tiskovni predstavnik estonske predsednice, Kersti Kaljulaid, je za baltsko agencijo BNS povedal, da naj bi Frančišek to območje obiskal med 16. in 18. septembrom prihodnje leto.



Po besedah Grybauskaitejeve bo Vatikan potovanje uradno napovedal decembra. Tudi predsednik Litovske škofovske konference, nadškof Gintaras Grusas iz Vilne, je izjavil, da bo Frančišek za en dan obiskal edino pretežno katoliško baltsko državo. Apostolski upravitelj katoliške Cerkve v Estoniji, škof Philippe Jean-Charles Jourdan, je že pred nekaj dnevi pojasnil, da je možnost papeževega obiska v tej najsevernejši baltski državi 99-odsotna.

Predsedniki držav in katoliški škofje Litve, Latvije in Estonije so Frančiška povabili na obisk ob 100. obletnici ustanovitve njihovih držav. Februarja 1918 sta bili ustanovljeni prvi od Rusije neodvisni državi Litva in Estonija, novembra istega leta je sledila še Latvija.

Vse tri baltske države je kot edini papež doslej obiskal Janez Pavel II. (1978-2005), in sicer med 4. in 10. septembrom 1993.

V Litvi se je med popisom prebivalstva leta 2011 77 % prebivalcev izreklo za katoličane. V Latviji je katoliška Cerkev z okoli 20-odstotnim deležem prebivalstva za evangeličansko-luteransko Cerkvijo druga najmočnejša verska skupnost v državi. Večina Estoncev ne pripada nobeni veroizpovedi; večina kristjanov v najsevernejši baltski republiki je pravoslavnih. Le okoli 5.00o Estoncev se izreka za katoličane.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh