Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malteški vitezi volijo novo vodstvo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 04. 2017 / 07:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Malteški vitezi volijo novo vodstvo

Malteški vitezi volijo novo vodstvo

V soboto v Rimu izbirajo novega velikega mojstra, naslednika Britanca Festinga.

Suvereni malteški viteški red ob koncu tedna na svojem sedežu na rimskem griču Aventin izbira novo vodstvo. Veliki svet se bo v soboto zbral z namenom, da določi naslednika Britanca Matthewja Festinga, ki je v letošnjem januarju z vodilnega položaja odstopil na pritisk papeža Frančiška. Medtem je začasno vodenje reda prevzel Avstrijec Ludwig Hoffmann von Rumerstein.

V ozadju je bil spor z Vatikanom, ker je Festing decembra lani s položaja odstavil nemškega redovnega kanclerja Albrechta von Boeselagerja. Papež Frančišek je von Boeselagerja po temeljiti preiskavi znova potrdil kot kanclerja.

Posebni papežev odposlanec za red, nadškof Angelo Becciu, je Festingu v pismu svetoval, naj se skupščine ob volitvah novega vodstva maltežanov v Rimu ne udeleži. Kljub odsotnosti pa bi bil po navedbah tiskovne službe viteškega reda znova izvoljen za velikega mojstra. Festingovo vnovično izvolitev opazovalci sicer označujejo kot malo verjetno, saj bi takšno glasovanje nasprotovalo odločitvi papeža Frančiška. Po navedbah italijanskega časnika Corriere della Sera naj bi Festing vendarle pripotoval v Rim z namenom, da sodeluje na skupščini, saj, kot poroča omenjeni časnik, »ne razume, kaj tako zelo napačnega je storil«.

Dosti verjetneje je, da bodo malteški vitezi zaenkrat izvolili začasnega vodjo za obdobje enega leta in počakali na zaključek reformnega procesa, ki ga je začel papežev posebni odposlanec. Obstaja možnost, da bodo spremenjeni pogoji za kandidate za vodstveni položaj, s čimer bi se njihov krog precej razširil.

Trenutno je v redu dvanajst možnih kandidatov iz kroga, ki zadostuje pogojem reda. To so tisti vitezi, ki so se kot redovniki zaobljubili uboštvu, čistosti in pokorščini. Položaj velikega mojstra je dosmrtna funkcija. Cerkveno pravno je na stopnji kardinala, vendar nima pravice do sodelovanja na volitvah novega papeža.

Na sobotnih volitvah v Rimu pričakujejo okoli 60 udeležencev. Veliki svet suverenega malteškega viteškega reda v bistvu sestavljajo predstavniki pokrajinskih in narodnih združenj ter redovnega vodstva.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.) / Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh