Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letos še bogatejši festival gorniškega filma

Za vas piše:
K. C.
Objava: 05. 02. 2019 / 11:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2019 / 07:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letos še bogatejši festival gorniškega filma

Letos še bogatejši festival gorniškega filma

Festival gorniškega filma med drugim ponuja največ celovečercev in predavateljev do zdaj.

Pred nami je teden navdihujočih zgodb karizmatičnih posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu, skrivnostnih gorskih kultur in ogroženih živalskih vrst, veličastnih podob gora, dih jemajočih pustolovščin in močnih naravovarstvenih sporočil iz zakladnice gorskega sveta. Kaj vse ponuja letošnji Festival gorniškega filma?

Že 13. festival gorniškega filma se bo začel v ponedeljek, 18. februarja, in to z dih jemajočim, dolgo pričakovanim dokumentarnim filmom Free solo. Potekal bo V Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju in Linhartovi dvorani v Radovljici. Letos je na sporedu največ celovečercev in spregovorilo bo največ predavateljev do zdaj.

Na ogled bo 32 filmov z vseh koncev sveta o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, v Ljubljani se zvrsti še šest izjemnih predavanj, predstavitev knjige in okrogla miza.

»S ponosom promoviramo gorsko naravo in kulturo: oddaljena gorstva, raznolike kulture, adrenalinske vzpone, mistično naravo … Lepoto gora bomo znova približali številnim mednarodnim obiskovalcem,« so povedali organizatorji festivala gorniškega filma. Na festivalu se bodo filmi potegovali za nagrade v kategorijah: alpinizem; plezanje; gore, šport in avantura; gorska narava in kultura. Ocenjevala jih bo mednarodna strokovna žirija: Španec Javier Barayazarra, predsednik Mednarodne zveze gorniškega filma, najuspešnejši hrvaški alpinist in filmski ustvarjalec Stipe Božić ter argentinski Slovenec Marko Magister, industrijski oblikovalec, fotograf in snemalec.

Free solo – nominiranec za oskarja

Prvič v zgodovini bo festival začel isti film na treh različnih prizoriščih. Free Solo, najtežje pričakovana filmska zgodba letošnjega leta, je intimen in brezkompromisen portret najbolj drznega, najbolj fokusiranega ali morda najbolj norega, vsekakor pa najbolj neustrašnega plezalca sodobnega časa Američana Alexa Honnolda, ki je junija 2017 v steni El Capitana, ki kraljuje v kalifornijskem narodnem parku Yosemite, prosto in brez varovanja, a z obutvijo, narejeno prav za to steno, v 3 urah in 56 minutah preplezal znamenito smer Freerider, kar je eden največjih plezalnih dosežkov vseh časov.

Čeprav gledalci vemo, da mu je podvig uspel, ob ogledu filma zadržujemo dih in se lahko poistovetimo z njegovimi bližnjimi in ustvarjalci filma, ki so se kljub zaupanju v Honnoldove sposobnosti drznili pomisliti tudi na morebitno napako, ki bi privedla do nemočnega opazovanja Honnoldovega padca.

Njegovo dekle težko razume, zakaj se je lotil tako nevarnega podviga, vendar ve, da drugače ne gre, ne glede na njene strahove. Preprosto zato, ker je nevarno. Alexu Honnoldu je tokrat uspelo, storil ni nobene napake. Vendar če iščeš mejo, jo boš nekoč našel.

Film Free solo je bil že dva tedna pred Festivalom gorniškega filma razprodan, zato je na voljo dodatna projekcija, ki bo v Linhartovi dvorani CD v Ljubljani v ponedeljek, 18. februarja, ob 22. uri. Navdušil je tudi Hollywood, saj je v igri za oskarja za najboljši dokumentarni film.

Drugi filmi

V Sloveniji bo na ogled tudi vrsta najnovejših gorniških filmov, med drugimi Manaslu, Dawn Wall, Življenje z gorami, Sveta gora, Zeleni Everest in Era Adama Ondre. V naboru 32 filmov je tudi pet zgodb slovenskih stvarjalcev: Nepoškodovane Rožleta Bregarja, GreGor Mihe Kačiča (intervju s plezalcem Gregorjem Selakom boste na spletni strani Družine lahko brali kmalu), Tineta Škrbeca in Aliasha Tepine, Lukomir, moj dom Mance Filak in Žige Goriška, Utrinki iz Drašnic Anje Bečan in Onkraj stereotipov Tine Lagler.


Dokumentarni film GreGor oriše življenjsko pot vrhunskega športnega plezalcaGregorja Selaka, ki mu bolezen ni preprečila, da bi živel svoje sanje. Foto: Sašo Kočevar

Predavatelji

40 let po prvem vzponu na streho sveta bo spomine delil Andrej Štremfelj, z Nejcem Zaplotnikom slovenski prvopristopnik na streho sveta, Aleš Česen in Luka Stražar bosta spregovorila o odmevnem vzponu na karakorumski sedemtisočak Latok I, prvem s severne strani po 40 letih neuspešnih poskusov, perspektivna alpinistka Marija Jeglič bo predstavila svojo zavidljivo bero vrhunskih vzponov v gorah, stenah in lednih slapovih po širnem svetu, športni plezalec Klemen Bečan pa bo občinstvo popeljal na plezalno popotovanje po svetu, tudi v Drašnice v Dalmaciji, kjer je opremil in kot prvi preplezal najtežjo večraztežajno smer v tem delu Evrope (Roctrip z oceno 8c+).


Vid Ponikvar/Sportida

V Slovenijo prihajata še ameriški alpinist Colin Haley, znan po velikih in tehnično zahtevnih vzponih na Aljaski, v Kanadi in Patagoniji, rekorder po številu vzponov na Fitz Roy, Cerro Torre in Torre Eger, poleg tega je z Alexom Honnoldom v manj kot 21 urah prečil celoten greben Torrejev, ter avstrijski alpinist Hansjörg Auer, mojster soliranja najzahtevnejših smeri, med drugim Ribe v Marmoladi, ki meje mogočega prestavlja tudi s prvenstvenimi vzponi na odmaknjene nepalske in pakistanske sedemtisočake.

Predstavitev knjige in okrogla miza

V Ljubljani bo predstavitev avtobiografije Tista lepa leta – Spomini Rada Kočevarja, prejemnika priznanja Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu, in okrogla miza Komisije za alpinizem PZS o problematiki vrtanja v gorah.

Festival gorniškega filma je od leta 2010 član Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF).

Več o programu in vstopnicah najdete na spletni strani festivala. A pohitite, sedeži v dvorani se hitro polnijo.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh