Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hibridi

Brane Senegačnik
Za vas piše:
Brane Senegačnik
Objava: 21. 03. 2015 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.03.2015 / 12:23

Hibridi

»Ruski fašizem je hibrid. In hibridi so skrajno odporni,« je dejal v enem zadnjih intervjujev pred kratkim umorjeni ruski opozicijski politik Boris Nemcov.

»Ruski fašizem je hibrid. In hibridi so skrajno odporni,« je dejal v enem zadnjih intervjujev (za Newsweek Polska) pred kratkim umorjeni ruski opozicijski politik Boris Nemcov. Udarna moč te obtožujoče izjave je seveda v besedi fašizem. Šovinizem, agresivna zunanja politika, pogrevanje imperialističnih kompleksov, militarizacija družbe, vsi ti elementi, na katere je pokojnik opozoril, dobijo pravo težo šele, ko jih označi z izrazom, ki je za sodobnega zahodnega človeka sopomenka zla: ko jih imenuje fašizem. In vendar Putin ni preprosto fašist, je v isti sapi poudaril Nemcov: to družbeno dogajanje dobiva pravo moč in identiteto s »ciničnim mešanjem« vsega naštetega in z igro na čustva, ki ne pušča prostora za vprašanja. Tako deluje sodobna hibridna ideologija.

Seveda je vsaka kultura, še posebej v informativno pretočnem novem svetu, mešanica različnih tradicij; ideje o »čisti« kulturi sodijo na področje mitologije in danes predstavljajo kvečjemu potencia...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh