Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Daleč je Švica

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 07. 01. 2015 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2015 / 12:55

Daleč je Švica

Ob prelomu leta in ob državnih praznikih neredko vzniknejo očitki o zamujeni priložnosti Slovenije, ki da bi lahko postala druga Švica.

Ob prelomu leta in ob državnih praznikih neredko vzniknejo očitki o zamujeni priložnosti Slovenije, ki da bi lahko postala druga Švica. Kakšnemu švicarskemu kantonu z zapoznelo industrializacijo smo bili še najbolj podobni v obdobju pred drugo svetovno vojno, odtlej pa so se razlike v blaginji prebivalcev na različnih koncih Alp samo povečevale. Ambicija, da si za vzor postavimo eno najbogatejših držav na svetu, kjer močno varujejo osebne svoboščine, a hkrati negujejo pripadnost skupnosti in delovno etiko, je hvalevredna. Žal se krilatica o »drugi Švici« uporablja kot demagoška puhlica in malce bolj verodostojen nadomestek za Indijo Koromandijo.

Delovanje tržnega gospodarstva in parlamentarne demokracije je odvisno od kakovosti institucij v državi. Institucije so tu mišljene v najširšem pomenu kot nabor veljavnih družbenih norm, kot organizacije in ustanove od pravosodja in državnih organov do družbenih podsistemov (na primer zdravstvo).

Če smo v primerjavi z drug...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh