Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bartoljevi kenotafi

Za vas piše:
K. H.
Objava: 12. 04. 2017 / 09:21
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bartoljevi kenotafi

Slikar Jože Bartolj razstavlja simbolične spomenike umrlim sorodnikom in prijateljem.

V Dolenčevi galeriji Kliničnega centra so v sklopu prireditev bolniške župnije v torek velikega tedna (11. aprila) odprli razstavo del akademskega slikarja in voditelja na Radiu Ognjišče Jožeta Bartolja. Z najnovejšim ciklom slik se je slikar na umetniški način poklonil sorodnikom in prijateljem, znanim in poznanim ljudem, ki so se poslovili v večnost v zadnjih letih. Niz kenotafov – v grščini kenos pomeni prazen, tafos pomeni grob – je začel nastajati lani septembra, po smrti prijatelja in ljubitelja umetnosti, gostitelja kolonije Umetniki za Karitas, Hieronima Vidmarja s Sinjega vrha; zatem je slikar ustvaril še več kot dvajset »simboličnih spomenikov umrlim«, tako rekoč izbrancem, ki so mu bili dragi, s katerimi je bil sorodstveno, prijateljsko ali službeno povezan, kot tudi tistim, ki so se ga dotaknili s svojim delom. Kot je dejala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, »so to ljudje iz Bartoljevih osebnih zgodb«. Na stare lesene deske je naslikal natančne portrete,»z jasno izrisano fiziognomijo ter jih dal avtorsko prepoznavnost in svežino«. Izbrane ljudi je Bartolj, kot je dejala Stibilj Šajnova, »na njemu lasten slikarski način oživel, se jim poklonil in jih umestil tudi v naš spomin«.

Pred odprtjem razstave del Jožeta Bartolja so v sosednji, Taborjevi galeriji Kliničnega centra odprli še eno razstavo: Vizije so 11: UKC – kako naprej? Razstavo je pripravilo Društvo arhitektov Ljubljana, na njej pa s fotografijami in načrti predstavljajo prvotno zasnovo območja in glavne stavbe Univerzitetnega Kliničnega centra. Prireditev je s pesmijo obogatil malgaški pevski zbor iz Tržiča pod vodstvom Marka Petroviča.


Odprtja razstave v Dolenčevi galeriji Kliničnega centra sta se poleg slikarjevih sorodnikov in številnih prijateljev udeležila tudi igralec Jurij Souček in pevka Milena Morača.


Razstavo je odprl bolniški župnik p. Danijel Golavšek.


Slikar Jože Bartolj s teto s. Irmo Makše ob kenotafu sestri in mami.


Prireditev z odprtjem dveh razstav je s pesmijo obogatil malgaški pevski zbor iz Tržiča pod vodstvom Marka Petroviča.


Prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, organizatorka kulturnih prireditev v Kliničnem centru, s slikarjem Jožetom Bartoljem in likovno kritičarko Anamarijo Stibilj Šajn. (fotografije K. H.)




Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh