Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na okopih kolhoza

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 31. 01. 2015 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2015 / 14:20

Na okopih kolhoza

»Po načelu subsidiarnosti nadrejena družba ne sme toliko posegati v življenje podrejene družbe, da ji odvzame njeno pristojnost,« pravi Katekizem katoliške Cerkve.

»Po načelu subsidiarnosti nadrejena družba ne sme toliko posegati v življenje podrejene družbe, da ji odvzame njeno pristojnost,« pravi Katekizem katoliške Cerkve. In še naprej: »Načelo subsidiarnosti nasprotuje vsem oblikam kolektivizma. To načelo začrtava meje poseganja države.« Iz zornega kota katoliškega družbenega nauka je državno lastništvo družb, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo, s katero bi se sicer lahko ukvarjali tudi zasebniki, nenormalno. Država ima druge, pomembnejše naloge, kot je upravljanje z gospodarskimi družbami, in v tej točki je družbeni nauk Cerkve skladen s prizadevanji vseh, ki se zavzemajo za čim bolj svobod­no tržno gospodarstvo.

Nasprotno ideološko stališče zagovarja lastništvo države v podjetjih, vedno kadar to koristi (oziroma kadar naj bi to koristilo) narodu, družbi ali vplivni interesni skupini. Tako utilitaristično stališče je lahko politično všečno, ­a kratkovidno. S številnimi študijami je izkazano, da se država kot lastni...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh